S Foldynou na boxu: Nikdy jsem neměl chuť někoho zmlátit. Chce to ovládání

24.10.2011 16:41

REPORTÁŽ Politika se s boxem nedá srovnávat. Rohování má totiž pravidla a každou podpásovku vidí rozhodčí i diváci, kdežto v politice je skoro všechno povoleno. Jedenapadesátiletý poslanec Jaroslav Foldyna o tom ví své. Boxuje šestatřicet let, v politice se pohybuje přes patnáct roků. ParlamentníListy.cz byly na jeho tréninku v Boxing Prague Centru, při němž se v ringu popasoval i s mistryní světa.

S Foldynou na boxu: Nikdy jsem neměl chuť někoho zmlátit. Chce to ovládání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna má sociální síť facebook jako jednu z možností, jak komunikovat každý den s občany. Často tam vyvěšuje fotky z boxu. ParlamentníListy.cz ho proto požádaly, aby se mohly zúčastnit tréninku. Ve smluvené odpoledne je okolo Tesla Areny na Výstavišti v Praze Holešovicích, kde hrává hokejový klub Sparta, jako vymeteno. Nicméně u vchodu 32 je patrno, že na stadionu to žije pořád. V potemnělé chodbě dává jen nápis Boxing Prague Centrum znát, že se tam skrývá boxerská tělocvična. Přejít šatny, kus velké tělocvičny, po schodech nahoru a malá šatna. Z ní je vidět na ring, k němuž je pod pokutou zakázán přístup v botách, takže do fuseklí.

V politice jsou hlupáci nebezpečnější než v boxu

Foldyna v černém, boxerské rukavice barvy bordó, už poskakuje po menší tělocvičně. V jedenapadesáti si počíná jako zkušený sportovec. Je celkem rychlý a hbitý. Pravá, levá, bloky, podřep, úkrok a pořád dokola. „V diskuzích mi často někdo naznačil, že my, boxeři, máme vymlácené hlavy. Někdy si to dovolí i političtí odpůrci. Pamatuji si, jak jsem byl začátkem roku 2000 na debatě a jeden z kolegů naznačil, že Foldyna v boxu utržil mnoho ran a dával najevo, že asi nejsem moc při smyslech. Já na to, že jsem se v ringu potkal snad s dvěma hlupáky, kteří nicméně byli nebezpeční jen pro mě. Zato v politice jsem se potkal s mnoha hlupáky, kteří jsou nebezpečím pro celou společnost, což je mnohem větší riziko," dává k lepšímu pro ParlamentníListy.cz.

Srbský trenér a zároveň spolumajitel Boxing Prague Centra Milutin Míša Ilič ho pozorně sleduje. Po rozcvičce si Foldyna do úst vloží chránič zubů, vkročí do ringu a pokračuje v boxerské gymnastice. Za ním tam vběhne nedávná mistryně světa Maria Pejakovič, taky Srbka. Začnou rohovat, ale jen tak tréninkově. Žádné zběsilé tempo jako při zápasech, takže nelze rozsoudit, kdo má navíc. V tělocvičně se také objeví pornoherec Robert Rosenberg odsouzený před třemi lety k podmínce za šíření toxikomanie a ukazuje místo části předních zubů díru v chrupu. Ostatně také boxér. Okolo je slyšet srbština, ruština a čeština.

Box má přesná pravidla, politika skoro žádná

Poslancem se stal Jaroslav Foldyna teprve po loňských volbách, ale po dlouholetém účinkování v krajské politice. Je nejhlasitějším kritikem rozkladu bývalé Jugoslávie a naopak podporuje prolomení limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách. Politika je pro něj nicméně s boxem nesrovnatelná. „Boxer si nemůže dovolit podrazy, v politice je dovoleno vše. V boxu máte přísně daná pravidla úderů a tak. Když je nedodržíte, vidí vás rozhodčí, diváci. V reálné politice se vymýšlejí kompromitující materiály, říká se ano a myslí ne. Průměrní lidé se schovají za politickou stranu a šup, už jsou v krajské politice nebo v parlamentu. V boxu si to musíte odboxovat. Musíte umět prohrávat. Nemůžete se tomu vyhnout," podotkne po tréninkovém pošťuchování s Marií Pejakovič, jejíž reklamní tričko má na sobě. Na čele se mu perlí pot. Přeci jen to byl záběr.

Takhle trénuje minimálně třikrát týdně, nejvíce však v domovském Sportovním klubu městské policie v Děčíně. Seniorské soutěže u nás prý neexistují, takže naposled si veřejně zarohoval před rokem na galavečeru v Rumburku v zápase na čtyři kola. Za své největší úspěchy v boxu považuje právě to, že stále dokáže boxovat, ale i některé zápasy na mistrovství republiky. Třeba zápas s mistrem republiky Milanem Klíčem, jehož porazil v druhém kole anebo semifinále mistrovství České republiky, kdy rohoval se špičkovým Jaroslavem Ligošem a prohrál hodně těsně na body. Jeho velkými vzory jsou Muhammad Ali, ale i bývalý olympionik Vladimír Kučera.

Foldyna boxuje už přes třicet let

Na lodích pracoval zhruba patnáct let a dotáhl to až na kapitána. Ale žádné tetování, tedy výzdobu skoro každého kovaného námořníka, nemá. K boxu se však dostal právě v začátcích své kariéry v říční dopravě. Bylo to dost těžké, protože v dětství byl prý ve sportu hodně špatný a na základce stěží uběhl kilometr. „Když jsem nastoupil na učiliště československé plavby labsko-oderské v Děčíně, vychovatele nám dělal boxerský olympionik Vladimír Kučera. Přes něj jsem se dostal k boxu. Jednou jsme to zkusili mezi sebou, pak si z nás vybral, že si to prubneme s ním. Všechny nás zruchal a pak třem řekl, abychom chodili na box. Tak jsem v Děčíně v roce 1975 začal trénovat v dorostu," dodává ParlamentnímListům.cz.

„Nikdy jsem neměl chuť někoho zmlátit. Spíš mě motivuje, stejně jako v životě a politice, něco dokázat. Člověk se musí naučit ovládat. Lidi jsou agresivní a odpovídat na to agresivitou je nesmysl. Když na mě občas pokřikují na demonstracích anebo někteří siláci do počítače na facebook píší, co jsem to za dobytka nebo za debila, mám chuť se s nimi potkat o samotě a říct jim něco hodně od plic. V parlamentu mě to ale nikdy nenapadlo," vysvětluje s tím, že box je pro něj i po padesátce úžasným odreagováním a když vejde do tělocvičny, kde trénuje spousta mladých lidí, má z toho skvělý pocit. Teď se ale po sprše v šatně obléká do dalšího dresu. Šedé sako, košile, kravata, brýle. Tedy do úboru profesionálního politika.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE 

Máte dotaz pro poslance Jaroslava Foldynu, můžete ho položit ZDE

##MINIPAS 2021##


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …