Nesmíme lidem lhát jako ČSSD, varoval delegáty Nečas

22.10.2011 11:07

Premiér Petr Nečas zahájil kongres ODS. V úvodním proslovu pochválil vládu za její pracovitost, o čemž svědčí podle jeho názoru například zvýšení ratingu České republiky, ale zdůraznil, že nikdo nesmí usnout na vavřínech. Stejně tak trvá na tom, že o přijetí eura budou muset rozhodnout občané v referendu, protože EU se v poslední době zásadně mění.

Nesmíme lidem lhát jako ČSSD, varoval delegáty Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Nevolební kongres ODS odstartoval úvodním proslovem premiéra Petra Nečase. Šéf kabinetu v něm zdůraznil, že ODS musí do krajských i senátních voleb v příštím roce jít opět s důrazem na rozpočtovou zodpovědnost. To ale prý nestačí, stejně tak bude třeba řešit i jiné problémy, například sociální otázky.  

„Nebudeme lidem lhát, jak to dělá ČSSD. Nebudeme lidem říkat, že zdroje jsou, nebo že se dluhy platit nemusí," zdůraznil premiér. Dodal k tomu, že mzdy v Česku stále rostou, stejně tak důchody. Zaměstnanost je nejnižší za poslední dva roky a stále klesá, stejně tak rodiny platí nízké daně. To vše podle premiéra ukazuje, že křik opozice a odborů o zbídačené zemi není na místě.

Rozpočtová zodpovědnost nestačí

Čelní představitel nejsilnější vládní strany zdůraznil, že se stranící nescházejí proto, aby se poplácávali po zádech, jak jsou úžasní. Dokonalý není nikdo, ale na místě prý není ani přílišné sebemrskačství, protože výnosy vládního angažmá převyšují politické náklady.

„Prosazujeme rozpočtovou zodpovědnost. Se stejným úkolem musíme předstoupit před naše občany před příštími krajskými volbami. Musíme však řešit i jiné problémy, například v dopravě, ale také otázky sociální. Věřím, že na kongresu proběhne velmi věcná a dělná diskuse," prohlásil Nečas.

Slova o rozpočtové zodpovědnosti provázejí podle Nečase i skutečné činy. Vláda zrušila podezřelou zakázku na obří ekotendr, zeštíhluje úřednické aparáty a podobně. Přes tyto pozitivní kroky nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit platit cizí dluhy. Považuji za poctivé vůči naší zemi, i za poctivé vůči EU, říci, že o tak zásadním kroku, jako je vstup do eurozóny, musí rozhodnout občané v referendu, prohlásil jednoznačně Nečas.

Ty členy strany, kteří volají po změnách ve vládě, například po odklonu od Věcí veřejných, Nečas varoval, že současné politické rozložení sil neumožňuje vznik jiného proreformního kabinetu. Potvrzení tohoto faktu, lze podle Nečase vidět např. na Slovensku, kde padla pravicová vláda a hrozí tam nástup populistické levice, čímž Slovensko ztatí punc reformní země.

Mediální klišé o slabém vládnutí

Nečas na kongresu také pochválil vládu za to, že přibližně za rok a čtvrt vládnutí dokázala prosadit celých čtyřicet procent programového prohlášení vlády. Musím tady oddělit skutečnou práci vlády od jejího mediálního obrazu. Ten je formulován řadou afér či pseudoafér, které sice mají jepičí život, ale vzduch přesto otravují," řekl šéf kabinetu.

V této souvislosti stojí za zmínku, že si Nečas pochvaluje spolupráci s TOP 09. Ve zdravici druhé nejsilnější vládní straně vzkázal, že přes některé spory má vzájemná spolupráce smysl. Jako svému programově nejbližšímu politickému spojenci popřál Nečas mnoho zdaru, při práci na sjezdu TOP 09.

Více:

Prezident Klaus: TOP 09 nese velkou zodpovědnost za výsledky této vlády

##PROFIL 211##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…