Při volbách v Karlově Studánce zasahovala policie

22.10.2011 18:57

Policie dnes musela asistovat u opakovaných obecních voleb v Karlově Studánce na Bruntálsku, kde se tři desítky vyřazených voličů domáhaly hlasování a nechtěly opustit volební místnost. Volby kvůli tomu ale nemusely být přerušeny. V dalším tuctu obcí, kde dnes voliči šli znovu k urnám, se volby odehrávají klidně. Někde hodnotí účast jako vysokou, jinde je zájem slabší, většinou už odevzdala hlas zhruba polovina voličů.

Při volbách v Karlově Studánce zasahovala policie

Volby v Karlově Studánce se opakují poté, co soud předchozí hlasování zrušil kvůli tomu, že se tam krátce před nimi přihlásilo k trvalému pobytu podezřele mnoho lidí, kteří pak ovlivnili hlasování. Příliv nových voličů do svého hotelu zorganizoval údajně bývalý agent komunistické Státní bezpečnosti Ludvík Zifčák. Obec tyto voliče vyřadila ze seznamu. Jejich stížnost v pátek zamítl krajský soud , přesto dnes přišli volit. Policie podle mluvčí Petry Tuškové nemusela proti skupině nijak zasahovat, lidé sami po příjezdu policistů odešli před volební místnost. I mezi oprávněnými voliči je o volby v Karlově Studánce zájem. Okolo poledne už jich přišlo na 50 procent, odpoledne 90 procent.

Ostatní obce volily poklidně

Volby se dnes opakují i v obci Kujavy na Novojičínsku. Tam se vinou neshod zvolené zastupitelstvo rozpadlo a musely být vyhlášeny volby nové. "Dosavadní účast odhadujeme na 25 procent," řekl ČTK krátce po 15:30 předseda volební komise Ivo Popp.

V Adamově u Čáslavi na Kutnohorsku se 110 obyvateli se původní, pětičlenné zastupitelstvo rozpadlo v květnu, když dva jeho členové odstoupili. Dosavadní starostka obce Milada Vavřínová ČTK řekla, že obyvatelé vesnice vybírají ze šesti osob na jedné kandidátní listině nezávislých kandidátů. Do 16:00 byla volební účast 45 procent.

K volebním urnám v Kratonohách na Královéhradecku přišlo do 15:00 asi 130 lidí, což je něco přes čtvrtinu z celkového počtu 474 oprávněných voličů. V řádných volbách v říjnu 2010 byla volební účast více než 70 procent. "Zatím je to slabé. Lidi asi nesouhlasí s tím, že ti, kteří nové volby způsobili, znovu kandidují," řekla ČTK dosluhující starostka Jitka Brádlová (SNK Obec pro všechny).

I v Alojzově na Prostějovsku jsou volby zatím velmi poklidné. Podle zapisovatelky Lenky Pluhařové volební účast nakonec zřejmě bude kopírovat tu před rokem, kdy se k urnám dostavilo téměř 74 procent oprávněných voličů. "Ke 14:30 odvolilo 116 voličů z 205 oprávněných," dodala. Lidé mohou vybírat ze čtyř kandidátek nezávislých kandidátů.

V Ústeckém kraji si nové zastupitele vybírají lidé v Českém Jiřetíně na Mostecku a také ve Všehrdech na Chomutovsku, kde do 14:30 odevzdala hlas polovina voličů. Zatím vysokou volební účast hlásí i oboje obecní volby v Plzeňském kraji. V Prášilech na Klatovsku odvolily před 16:00 už asi tři čtvrtiny voličů. Podobně vysoká účast se předpokládá i v obci Bohy na Plzeňsku, kde se volby opakují už potřetí. Zhruba 50 procent voličů dorazilo k 15:30 k opakovaným komunálním volbám v Branišově na Českobudějovicku. Podle odhadů předsedkyně volební komise Petry Kovaříkové už do 22:00 mnoho dalších lidí nedorazí. V Počítkách na Žďársku dorazila k urnám do 16:00 třetina ze 175 voličů, řekla ČTK Olga Šírová z městského úřadu ve Žďáru nad Sázavou.

Na jihu Moravy se konají komunální volby v obcích Kratochvilka a Přibice na Brněnsku. Účast je přibližně stejná jako při těch minulých. V Přibicích do 16:00 odvolilo asi 40 procent z 885 voličů, v Kratochvilce pak polovina z asi 360 voličů. Členové volebních komisí předpokládají, že by se volební účast mohla vyšplhat přibližně na 60 procent.

Volební místnosti budou uzavřeny ve 22:00. Poté se výsledky hlasování začnou objevovat na http://www.volby.cz./ .

Čtěte také:

Volby v Krupce na Teplicku jsou podle krajského soudu platné
Krupka zase volí, s hlasy se obchoduje i tentokrát
Loňské volby ve Hřensku jsou neplatné, rozhodl krajský soud

reklama

autor: čtk, qot

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…