Česká zbrojovka letos očekává tržby těsně pod dvě miliardy korun

23.10.2011 9:28

Česká zbrojovka z Uherského Brodu na Uherskohradišťsku, výrobce ručních palných zbraní, očekává, že letošní rok uzavře s rekordními tržbami - těsně pod hranicí dvou miliard korun. ČTK to dnes řekl generální ředitel České zbrojovky Lubomír Kovařík. Loňský rok byl přitom pro společnost do té doby tím nejúspěšnějším, když tržby za vlastní výrobky, zboží a materiál dosáhly 1,7 miliardy korun. Zisk po zdanění tehdy činil 138 milionů korun.

Česká zbrojovka letos očekává tržby těsně pod dvě miliardy korun
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

"První polovina letošního roku byla pro Českou zbrojovku úspěšná. Byly splněny všechny plánované ukazatele, jako jsou výše tržeb i provozní hospodářský výsledek. Je předpoklad, že stejně dopadne i druhá polovina roku," poznamenal Kovařík.

Zlaté časy. Zbrojovka má spoustu zakázek

Česká zbrojovka patří k největším světovým výrobcům ručních palných zbraní. Vyrábí pistole, pušky a samopaly. Tento sortiment také dodává české armádě. Podle výrobního ředitele Vlastimila Ježka podnik předpokládá, že letos vyrobí 165.000 zbraní.

Podnik nyní podle Ježka zaměstnává 1300 lidí a jejich počet stále zvyšuje. Jen do výroby meziročně přibylo zhruba 180 zaměstnanců a firma nabírá další. Podnik má totiž v tuto chvíli tolik zakázek, že sám nestíhá vyrobit vše, co obchodníci potřebují. "V tuto chvíli to řešíme tak, že výrobky, které můžeme, vyvážíme ke kooperačním partnerům. To nám uvolní naše vlastní kapacity a ty využíváme k výrobě hlavních dílů, které se musejí vyrábět tady u nás," řekl. Dodal, že stroje ve výrobě jsou v provozu 24 hodin denně sedm dní v týdnu. "Letos budeme rušit i dovolenou mezi Vánocemi a Silvestrem," podotkl.

V současné době se v České zbrojovce uskutečňuje rozsáhlý investiční program, který jen v letošním roce představuje sumu 200 milionů korun. Podnik investuje jak do technologického zařízení ve zbrojní i nezbrojní výrobě, tak do podnikové infrastruktury. Společnost vybudovala například nové vývojové pracoviště.

Každý rok o 100 milionů víc

Podnik si letos připomíná 75. výročí svého založení. Před pěti lety, tedy před hospodářskou krizí, měl zhruba 1500 zaměstnanců. Tržby se tehdy pohybovaly okolo 1,2 miliardy Kč. "Dá se říci, že každý rok rosteme o 100 milionů nahoru. Sami očekáváme, kdy se to zlomí. Jsme ale optimisté," řekl technický ředitel Radek Hauerland.

Loni podnik uzavřel kontrakt s českou armádou na dodávku téměř 8000 nových útočných pušek. Zbrojovka armádě dodá také 5500 pistolí a několik set samopalů. "Tendr pro českou armádu plníme letos a pokračovat budeme i v příštím roce. Dvacet zbraní je dnes již v praktickém nasazení v Afghánistánu a nejsou na ně nejmenší stížnosti," pochlubil se Ježek. Podle Hauerlanda Česká zbrojovka obchoduje s asi 80 zeměmi světa.

U příležitosti oslav 75. výročí vzniku společnosti Česká zbrojovka dnes po pěti letech opět otevřela své brány veřejnosti. Zajímavou příležitost nahlédnout pod pokličku výroby zbraní si nenechaly ujít stovky lidí.

Současná akciová společnost Česká zbrojovka vznikla v roce 1992. Kromě produkce zbraní v mateřském závodě vyrábí také zbraně pro sport a lov v Brně.

Související:

Armádní obchodování bez souhlasu vlády. Na obraně to zavání zločinem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…