Podpoříme vše nezbytné ke stabilizaci eurozóny, říká Nečas

23.10.2011 11:27

Česká republika kvůli ekonomické provázanosti s ostatními státy potřebuje stabilní eurozónu. Před dnešními s napětím i obavami očekávanými klíčovými summity EU a eurozóny to řekl premiér Petr Nečas.

Podpoříme vše nezbytné ke stabilizaci eurozóny, říká Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

"Podporujeme stabilní eurozónu. Záleží nám na ní. Jsme silně ekonomicky provázáni s eurozónou, takže jsem připraveni podporovat všechna, i třeba legislativní opatření, která povedou ke stabilnímu euru," zdůraznil Nečas.

Slabé či razantní kroky?  

Evropští lídři se dnes a na dalším mimořádném summitu eurozóny ve středu pokusí přijít s komplexním plánem a opatřeními na řešení současné dluhové krize, u níž hrozí, že by se mohla z Řecka převalit i do dalších zemí bloku. To by ale mohlo mít velmi tvrdé dopady nejen pro tyto země, ale i pro celou evropskou i světovou ekonomiku.

Strategie by měla obsahovat plán na rekapitalizaci evropských bank, posílení "palebné síly" záchranného fondu eurozóny EFSF ovšem bez dalšího navyšování garancí od členských zemí či mnohem výraznější odpisy řeckých dluhů soukromými investory. Zatímco v červenci se dohodlo, že by toto seškrtání mělo dosáhnout zhruba 21 procent, tak nyní se hovoří o 50 až 60 procentech.

Nečas nechtěl zvažovanou výši odpisů komentovat. "Jsme přesvědčeni, že nějaká cesta restrukturalizace těch dluhů je nutná," podotkl jen. Bude ale na eurozóně, jak se v tomto směru dohodne. "Nechci komentovat, zda je to dostatečné nebo není dostatečné, ale je evidentní, že musí přijít nějaký razantní krok," podotkl Nečas při příjezdu na jednání, které bylo odloženo z pondělí.

Související:

Pokecání kamarádů u kafe a smutný Tluchoř. To byl kongres ODS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …