Jesenická nemocnice má skončit v rukách státu. Ministerstvo dává ruce pryč

24.10.2011 11:52

Snaha o zachování základní zdravotnické péče v soukromé jesenické nemocnici se zvrhla v přestřelku mezi jejím vlastníkem a hejtmanstvím, které chce přimět stát, aby zařízení odkoupil. Ten však o koupi neuvažuje.

Jesenická nemocnice má skončit v rukách státu. Ministerstvo dává ruce pryč
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na průčelí nemocnice v Kyjově, která se zmítá v problémech

 Nemocnice je v soukromých rukou od roku 1994 a v současné době je na pokraji krachu kvůli tomu, že se nachází v řídce osídleném regionu. Špitál tak dostává méně peněz, než by potřebovala. Zažádala proto Olomoucký kraj, aby na provoz přispíval. Hejtmanství se však rozhodlo situaci vyřešit jinak. Krajští zastupitelé totiž uložili svému vedení, aby jednalo s vládou o zpětném odkoupení nemocnice, kterou stát před sedmnácti lety zprivatizoval.

Kraj žádá stát o pomoc

„Úkol byl dvojí. Nejdříve požádat stát, aby prostřednictvím úhradové vyhlášky posílil úhrady v nemocnici, protože je to zařízení v odlehlém území a občané tu nemají příliš mnoho možností jezdit jinam. A pokud se nepodaří tuto ekonomiku vyřešit, tak chceme požádat stát, aby tu nemocnici zpětně odkoupil a následně převedl na kraj. Tyto dvě věci jsou teď na ministerstvu zdravotnictví, aby v této věci nějak konalo. Pan hejtman Tesařík o tom mluvil s ministrem zdravotnictví a teď je míček na straně ministerstva a my čekáme na jeho stanovisko," uvedl pro ParlamentníListy.cz mluvčí Olomouckého kraje Ivo Heger.

Jedlička: Máme mnoho nemocnic

Ředitel Nemocnice Jeseník tvrdí, že návrh hejtmanství je absurdní. „Jsme s krajem v absolutní neshodě, protože jsme mu navrhli pro Jesenicko zabezpečení akutní lůžkové péče v souladu s právními normami Evropské unie. Kraj to odmítl a místo toho navrhuje tuto absurdní záležitost," řekl ředitel jesenické nemocnice Jan Jedlička.

Zachránit nemocnici v Jeseníku se podle něj dá jinak. „Zejména musí dojít ke kultivaci sítě akutních zdravotnických zařízení. A v tom jsou obrovské finanční rezervy. Máme tu zbytečně moc nemocnic. A když se v tom udělá pořádek a zvolí se zdravotní pojišťovny, které by to měly mít v kompetenci, tak bude dostatek peněz i pro takovou periferii jako je Jeseník. Nejvíce přebytečných nemocnic je například v Praze," doplnil Jedlička.

  • SLEDOVALI jsme téma: Exodus lékařů
  • A pokračuje: „Když si kraj myslí, že bude lépe hospodařit než my jako soukromníci, ať to tu koupí a dá nám peníze, které jsme sem investovali. Myslím ale, že hejtmanství jde jen o to, aby se ukázali před lidmi jako hrdinové, kteří zachránili nemocnici. Blíží se totiž krajské volby, takže bych řekl, že to s tím souvisí.

    Heger: O volby nejde

    Tomu ale oponuje mluvčí hejtmanství. „Od pana Jedličky jsme zvyklí na všemožná vyjádření. Souvislost s krajskými volbami můžu zcela vyloučit. Pan Jedlička se zkrátka svým hospodařením dostal do ztráty a o tu ztrátu se s námi chce dělit," řekl s úsměvem mluvčí kraje Heger.

    ParlamentníListy.cz také zajímalo, jestli současná situace v jesenické nemocnici neohrožuje zdraví pacientů. „Péče se nezhoršuje. Máme stabilizovaný kvalitní tým lékařů, kvalitní přístrojové vybavení a poskytujeme kvalitní služby občanům ve všech základních oborech," vysvětlil ředitel nemocnice.

    Ministerstvo nemá zájem

    Podle ministerstva zdravotnictví k odkoupení jesenické nemocnice nedojde. „Ministerstvo o koupi žádného zdravotnické zařízení neuvažuje. Naopak do budoucna plánuje, že nebude ani zřizovatelem nemocnic fakultních," informoval ParlamentníListy.cz mluvčí Ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

    Čtěte více:

    Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Petr Kupka

    Radek Rozvoral byl položen dotaz

    koalice

    K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…