Deníky komentují víkendové sjezdy ODS a TOP 09

24.10.2011 6:02

Dnešní deníky komentují víkendové sjezdy vládních stran ODS a TOP 09, při kterých straníci zvolili své vedení. Podle komentáře Mladé fronty Dnes (MfD) na pravici vládne nuda - Karlu Schwarzenbergovi a Miroslavu Kalouskovi (oba TOP 09) se dostalo "takřka servilní podpory" a premiér Petr Nečas (ODS) slavil stejně jednoznačný triumf.

Deníky komentují víkendové sjezdy ODS a TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Komentář v Hospodářských novinách (HN) přinesl názor, že ODS s programem vtěleným do slov "vlast, pořádek, zákon" zakrývá ideovou vyprahlost a nahrává tak TOP 09. Autor komentáře v HN píše, že vlastenecký apel místopředsedy ODS Alexandra Vondry, který na kongresu zazněl, je vynuceným štychem. Zásobárna pravicových voličů nepřetéká - za této situace se musí ODS a TOP 09 výrazně vyhranit a odlišit. Mírným posunem doprava tak Nečasova strana umožňuje Schwarzenbergovi a Kalouskovi víc rozehrát téma společné evropské odpovědnosti, píše autor.

ČR jako "evropský kazišuk".

Také komentátor deníku Právo si všiml, že odpor ODS k EU je nyní zřetelnější. Strana označila multikulturalismus za mrtvý a odmítla sjednocování migrační politiky EU. Autor píše, že postoje ODS jsou v rozporu se smyslem EU a připomíná, že ČR ratifikovala Lisabonskou smlouvu. ODS podle něj nesmí ČR z Unie vylučovat. Naopak TOP 09 je prý hodně asociální, ale postoj k Unii má vstřícný. Dvě proevropské strany, TOP 09 a ČSSD, by prý měly sladit krok. Jinak bude ČR stále za "evropského kazišuka".

Komentář v MfD si všiml toho, že oba sjezdy proběhly nezvykle hladce. Za tím mohou být podle autora hned tři důvody - fungující vláda schvalující zásadní reformy, strach z dalších skandálů, nebo možný příchod další ekonomické krize, na kterou chtějí být tentokrát politici dobře připraveni. ODS i TOP 09 jsou totiž podle autora strany, které přes všechny výstřelky, skandály a hříchy ponesou odpovědnost v těžkých časech.

Komentátor Lidových novin (LN) viděl jako nejzajímavější moment kongresu ODS smířlivé vystoupení bývalého stranického předsedy Mirka Topolánka. Toho na sjezd pozval současný předseda Nečas a tím se mu podařilo "zapřáhnout šéfa všech svých rivalů před vlastní káru". Z toho se prý dá vytušit, že se Nečas za rok a půl naučil obstojně zacházet s mocí.

Související:

Kníže se prý spojí s ČSSD. Chce na Hrad, nechá padnout i vládu

Pokecání kamarádů u kafe a smutný Tluchoř. To byl kongres ODS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …