Nejsem prodejná holka, zdůrazňuje Schwarzenberg

24.10.2011 9:32

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) o víkendu oznámil, že se bude ucházet o prezidentský úřad i v případě nepřímo volby hlavy státu. Dodává k tomu ovšem, že nebude jednat s politickými stranami o své podpoře. Chce oslovit zákonodárce jednotlivě. A slibuje, že jako prezident by zlodějům ruku nepodal.

Nejsem prodejná holka, zdůrazňuje Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) na víkendovém sněmu strany oznámil, že hodlá kandidovat na prezidenta i v případě, že volba hlavy státu zůstane nepřímá. Dodává k tomu ovšem, že nebude jednat s politickými stranami o podpoře své kandidatury. Chce oslovit každého poslance a senátora zvlášť a rozhodnutí ponechat na nich. Zprávu přináší dnešní Právo.

Na hradech jsem vyrůstal, nestoupne mi to do hlavy

V minulosti Schwarzenberg prohlásil, že není nakloněn kandidatuře na prezidenta cestou nepřímé volby, protože by se před parlamentními stranami cítil jako děvka na E55. Obchod něco za něco zkrátka kníže odmítá.

SLEDOVALI JSME Sněm TOP 09

„Proto nebudu vyjednávat se stranami. To by bylo, já vám dám a potom dostanu, to bych byl jako ta holka," zdůrazňuje ministr zahraničí. Dodává k tomu však i informace, v čem by chtěl být jako prezident jiný než Klaus, aby si zákonodárci mohli udělat určitou představu. Nebyl by příznivcem stylu politiky „proti všem." Snažil by se obnovit vřelé vztahy s řadou státníků. Mimo to také jednoznačně prohlašuje, že by do politiky zasahoval pouze minimálně.

„Prezident musí být strážcem alespoň minimální veřejné morálky. Když Masaryk zjistil, že předseda Senátu je zapleten do nečestné aféry, tak mu při nejbližším setkání nepodal ruku. Je pravda, že tehdy si toho vážili, dneska se asi nikdo nebudu starat o to, že prezident nepodal nějakému zloději ruku, ale je dobré to dělat," uzavírá Schwarzenberg.

Více:
Projev knížete Kalouska uspal. Liškův dorazil i ostatní. Radši šli na štrúdl

##PROFIL 78##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …