ČT štípala Nečase. Vysmála se vedení ODS a opět naháněla Nagyovou

24.10.2011 10:51

Pořad 168 hodin, který vysílá Česká televize v neděli večer, občas kousne do kyselého a divákům předestře nějaké to politické téma. Tuto neděli veřejně ukázal, že vlastně jediným, kdo jistí záda premiérovi a předsedovi ODS Petru Nečasovi, je jeho šéfka kabinetu Jana Nagyová. Straničtí místopředsedové buď strkají hlavu do písku, anebo je nikdo nezná, podobně jako Miroslavu Němcovou.

ČT štípala Nečase. Vysmála se vedení ODS a opět naháněla Nagyovou

Premiéru Petru Nečasovi se daří. Včera mu na kongresu dali jeho straníci šest měsíců navíc v čele strany, tedy až do konce příštího roku. Povedla se mu série personálních rošád  v polostátních podnicích, ale i u sebe v kabinetu. A zastavil také ekotendr. Jenže „jeho" tým modrých místopředsedů nejede ani na 50 procent. Nečas tak prý v zákulisí sází jen na jednu osobu - na šéfku svého kabinetu Janu Nagyovou.

„Víte, kdo je 1. místopředsedou vaší strany?" otázala se reportérka a moderátorka pořadu 168 hodin Nora Fridrichová stoupenců modrých ptáků na právě proběhlém kongresu ODS. Tato otázka ale dotazované vyděsila. Z deseti to totiž nevěděli hned tři.

„První místopředseda ODS? Teď mi vypadlo to jméno," odvětil jeden. „Ježíši, to já nevím," sdělil další. Třetí pak před kamerou bez jediného slova odpovědi radši utekl.

Ostuda? Ani náhodou. Tuto reakci totiž dopředu předpověděl publicista Reflexu Bohumil Pečinka „Sázím, že když se venku zeptáte lidí, tak to budou vědět dva. Miroslavu Němcovou mnoho lidí vnímá jen jako ústavní činitelku. K věcem ve straně se vyjadřuje minimálně. A leckdy ji neznají ani stranící," podotkl k tomu.

„My jsme z té skupinky místopředsedů nikdy toho prvního moc nevypichovali. Ale nevím, jak jinak to mám komentovat," poznamenala pak sama předsedkyně Poslanecké sněmovny Němcová.

Česká televize posléze probrala jednoho místopředsedu modrých po druhém. Pro jistotu, aby bylo jasné, že se v úsudku nemýlí. A výsledek? Podle televize velmi tristní.

Vondra s Drobilem jsou už jen chromé kachny

Místopředsedové Pavel Drobil a Alexandr Vondra jsou totiž svými aférami zatíženi už natolik, že jsou nakonec rádi, že nejsou ani moc vidět. „Z těchto dvou se stalo něco, čemu se říká chromé kachny. Nemůžou se té politice věnovat a dávat nějaká politická prohlášení," tvrdí k jejich jménu Pečinka.

Další z místopředsedů ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, je pak podle ČT pouze figurkou, která stále strká hlavu do písku. „Jeho neochota zaujmout názor, se stala už legendární," zmínila k tomu v komentáři moderátorka 168 hodin Fridrichová.  „Nevyjadřuje se k politickým otázkám, takže působí jako politik z jiné strany," oznámkoval nakonec Pospíšila i publicista Pečinka.

Jako kanár v kleci pak podle televize působí vlivný jihomoravský politik Pavel Blažek. Ten je pátým místopředsedou. „Před rokem složil v Brně koalici s ČSSD k velké nelibosti Petra Nečase. Dnes ale už ani nedojíždí do stranické centrály," zmínil k jeho osobě komentář.  Pečinka pak tato slova jen potvrdil: „Jeho hlavním problémem je nepracovitost. Nejezdí ani na nejužší zasedání ODS."

„Já nemám řidiče, a je pak pravda, že se proto stranická grémia často nedají stihnout," hájil se však na kameru sám Blažek.

Za vším hledej ženu

V premiérově okolí tak zbyla jen jedna osoba, na kterou se premiér může spolehnout. Je to již zmiňovaná šéfka jeho kabinetu Jana Nagyová. Ta podle poznámky televize je jeho pravou rukou už od dob poslancování, kdy mu dělala asistentku.

A co Nagyová podle televize dělá? Mimo jiné komunikuje s lidmi v ODS v zákulisí. Tak například lobbovala i minulou sobotu s delegáty pražské ODS, kdy proti sobě stáli Petr Tluchoř, Nečasův neoblíbenec a Petr Bendl, jenž se naopak těší přízni Nečase.

Jaký je ale doopravdy úkol Jany Nagyové? „Já nevidím důvod, proč bychom měli reagovat na bulvární dotazy České televize," odvětil na tuto otázku mluvčí ODS Tomáš Bartovský.

Podle ekonomického publicisty Miroslava Motejlka je ale Nagyová schopná vyjednávat s lidmi v zákulisí ODS,  kteří mají vliv a jimž se někdy i hanlivě říká kmotři.

Jeden z nich, člen pražské regionální rady Prahy 10 Tomáš Hrdlička, ovšem řekl, že se s Nagyovou takto neoficiálně bavil naposledy v květnu. „Bavili jsme se o rozpočtu, o rozpočtovém určení daní......Když jsem v minulosti chtěl přenést nějakou informaci, tak jsem použil tento kanál," přiznal nakonec Hrdlička.

Nagyová ale dala České televizi jasně vědět, že se s novináři nehodlá nijak oficiálně vybavovat. „Já nebudu dávat rozhovory. Ani krátké," odvětila totiž na kameru tato šedá eminence strany.

Šéfka kabinetu předsedy vlády je hlavní spojenkyní Nečase přitom už dlouhá léta. „Je to takový sir Humphrey Appleby ze seriálu Jistě, pane premiére," napsal pak k jejímu jménu letos v září server idnes.cz.  

I Topolánek měl za kalhotami ženu

Nagyová ale není jedinou ženou v podobné funkci. Třeba Mirek Topolánek spoléhal jako premiér na Gabrielu Kloudovou nebo Vladimír Špidla na Jarmilu Škvrnovou. Zatímco ale Nečasovi předchůdci ve Strakově akademii měli kolem sebe více poradců a spojenců, on se hodně spoléhá hlavně na Nagyovou. Tím podle médií pak logicky roste její vliv, neboť sama zařizuje mnoho věcí.

„Jsem úřednice na pozici vrchní ředitelky a nerozhoduji, s kým se pan premiér setká. O tom rozhoduje výlučně pan premiér," odmítá ale Nagyová výlučnost své pozice.

Jenže podle idnes.cz se o jejím vlivu mluvilo po jmenování kamarádky Aleny Vitáskové do čela Energetického regulačního úřadu, který rozhoduje o cenách elektřiny a plynu. Nagyová to však rezolutně odmítla. „Do čela ERÚ jsem ji nikdy nedoporučovala," řekla.

Naopak otevřeně přiznala, že ji premiér Nečas vyslal na pohovory s uchazeči o post generálního ředitele veřejnoprávní televize.

Prý ale ovlivňuje i další kroky a to například okolo ministra spravedlnosti. Jak? Když se premiérovi zcela nezdají některé jeho kroky, pak ministr spravedlnosti musí na kobereček k Janě Nagyové. Tvrdí to alespoň některé hlasy ze zákulisí Úřadu vlády.

Rath: Běžte a podívejte se, kdo je vaše přítelkyně...

Jméno Nagyové se ale v minulosti skloňovalo několikrát i v Poslanecké sněmovně. Letos v únoru například  poslanec David Rath z ČSSD si ve sněmovně dloubnul do premiéra kvůli Nagyové při projednávání zákona o přechodném snížení cen a úhrad léčiv, který předložil poslanec z ODS Marek Šnajdr.

„Pan premiér mi za zády něco vypráví o přítelkyních. Pane premiére, vy jste zrovna ten poslední, který může vyprávět o přítelkyních. Běžte se na svůj Úřad vlády podívat, kdo je vaše přítelkyně, a udělat si pořádek doma v rodině, než abyste mě vyrušoval nemístnými poznámkami," hřímal Rath za sněmovním pultíkem. Zjevně tím narážel právě na Nagyovou.

Více zde:

Bulvární média totiž v minulosti spekulovala o jejich vztahu. Rath má přitom poměr s Renatou Horkou, která je svázána s různými farmaceutickými firmami i s Českou lékařskou komorou, ač je ženatý s Evou Rathovou.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…