Kalousek: Chci šéfovat TOP 09. Ale možná mě zítra přejede auto

24.10.2011 14:14

O víkendu proběhl celostátní sněm TOP 09, na němž předseda strany Karel Schwarzenberg vyhlásil, že bude kandidovat na prezidenta, a to jak v přímé, tak i v nepřímé volbě hlavy státu. A začalo se spekulovat, kdo stranu po něm převezme a zda to nebude její 1. místopředseda a ministr financí Miroslav Kalousek. ParlamentníListy.cz už ví, že v takovém případě Kalousek o předsednický post usilovat bude.

Kalousek: Chci šéfovat TOP 09. Ale možná mě zítra přejede auto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek na sněmu TOP 09

„Ta otázka není případná. Momentálně jsem dostal obrovskou důvěru na funkci prvního místopředsedy strany a chci teď plnit svojí zodpovědnost na této funkci a na žádné jiné," reagoval na dotaz o svých stranických ambicích Miroslav Kalousek pro ParlamentníListy.cz s tím, že je předčasné se bavit o budoucnosti.

Třeba mě srazí auto...„ to by bylo šťastných lidí

„O zítřku nikdo nic neví. Možná že mě zítra přejede auto a já už pozítří nebudu kandidovat na nic, krom toho, že by bylo hodně šťastných lidí v republice včetně vlastníků ParlamentníchListů.cz, rýpl si Kalousek. „Nicméně zůstanu-li živ a zdráv, tak až jednou Karel Schwarzenberg z jakéhokoliv důvodu už nebude chtít kandidovat na předsedu strany, tak samozřejmě kandidovat budu," uzavřel Kalousek.

Související: Kníže chce být prezident, i když se bude o volbě rozhodovat "na hajzlech"

Podle politologa Jana Bureše straně voličskou přízeň téměř sedmnáct procent, se kterou strana TOP 09 vstoupila do Sněmovny, zajistila vedle programu především tvář jejího předsedy Karla Schwarzenberga. „Hrál roli hodného sympatického muže, který má nalákat přízeň ke straně, která v podstatě slibovala velmi drsný program ekonomických reforem. Ke straně, která byla vytvářena člověkem s problematickou pověstí, jakým je Miroslav Kalousek," míní politolog.

Jestli někdo dělá reformy, pak je to TOP 09

Podle něj, pokud tato pro voliče „sympatická" tvář z čela strany zmizí, lze očekávat, že s Kalouskem v čele nastane jistý odliv voličů. „Protože Kalousek není takto jednoznačně vnímán jako pozitivní osobnost. Naopak jemu osobní sympatie voličů ve výzkumech poměrně rapidně klesly. Ale nedokážu říci, do jaké míry to bude radikální pokles voličů," konstatoval Bureš.

„Problém TOP 09 je, že na sympatickou tvář Karla Schwarzenberga naskočilo při posledních volbách relativně hodně voličů, zejména žen, mladých voličů a mladých rodin, kteří vůbec nepochopili, že ta strana bude realizovat politiku, která vůbec není v jejich zájmu," myslí si politolog.

Čtěte: Sprosťáku Schwarzenbergu, reaguje ODS na knížecí "p*del"

Na druhou stranu si ale podle něj strana našla především voliče, kteří očekávají poměrně radikální reformy. „A nakonec jsou to pouze ministři TOP 09, kdo vůbec nějaké reformy dělá. A i když jsou především levicovými voliči vnímány záporně, tak pravicový volič, pokud chce reformy, tak prostě nemůže spoléhat na ODSku, protože tam, kdo snad vytváří nějaké reformy je jen ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil," dodal Bureš.

Kalousek "může" za stagnaci TOP 09

Voličská přízeň k TOP 09 se tak bude odvíjet především od spokojenosti voličů strany s reformami spíše, než s nespokojeností s Miroslavem Kalouskem. „Takže já bych nesázel na to, že samotná změna v čele strany může znamenat nějaký radikální pád strany," uzavřel Bureš.

Podle politologa Ladislava Mrklase je problematické odhadovat co by bylo s TOP 09 s Kalouskem v čele vzhledem k tomu, že do doby, než by podobná výměna stráží mohla nastat, se může odehrát mnohé, co situaci proti dnešku změní.

„Na druhou stranu příčinou, proč přízeň k TOP 09 stagnuje, nebo dokonce klesá, je Miroslav Kalousek. Jeho osobnost je opravdu vnímána velmi kontroverzně," reagoval Mrklas pro ParlamentníListy.cz. Podle něj má budoucnost TOP 09 s Kalouskem v čele dva aspekty. Pokud by se stal Karel Schwarzenberg prezidentem, pak TOP 09 by v čele s Kalouskem měla rozhodně snažší , než kdyby Schwarzenberg z politiky zmizel a současný ministr financí by jej na předsednickém postu nahradil.

Bude-li to jen Kalouskova strana, nepřeleze přes 10 procent

„Kalousek by musel v takovém případě dát přednost, alespoň na venek, kolektivnějšímu způsobu prezentace před veřejností. Aby vedle něj za tu stranu častěji mluvili lidé, kteří jsou poněkud jiného ražení, než je on sám," naráží Mrklas na mnohdy kontroverzní výstupy Miroslava Kalouska.

„V případě, že by za stranu mluvil pouze Miroslav Kalousek, myslím si, že by se dostala do pozice, kdyby jen těžko překročila desetiprocentní hranici voličské podpory," shrnul politolog svůj názor.

Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…