Jak to vypadá, když k vám vtrhne exekutor? Jako smrt...

25.10.2011 11:03

VIDEO UVNITŘ Už není co zabavit dlužníkům, a tak jde stát ve snaze vymoci dluh na daních či sociálním pojištění i po bezcenných věcech za stovky nebo i desítky korun. V konečném důsledku pak stát vynaloží víc na to, aby zabavené věci prodal, než kolik za ně vůbec utrží, upozorňuje deník Právo na absurditu státní mašinérie.

Jak to vypadá, když k vám vtrhne exekutor? Jako smrt...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Někteří lidé, kteří dluží státu na daních či sociálním pojištění, se dostali do situace, že jim není už co brát. A tak se jim zabavují i zcela bezcenné věci za stovky a desítky korun, upozorňuje deník Právo na současnou praxi. Jenže místo toho, aby se rovnou prodaly do vetešnictví a úřady z toho měly alespoň nějaký profit, tak se i na drobnosti organizují a vyhlašují veřejné dražby s veškerou právní a administrativní pompou.

Často se dražby vyhlašují i opakovaně, protože kdo by se na ně hrnul třeba kvůli mlýnku na maso, žárovce nebo kýčovitému obrazu za stovku. Správa a dražby těchto bazarových věcí ovšem musí mít u nás všechny právní náležitosti a musí se kvůli ní i zajistit zasedací místnost. A to daňové poplatníky ve svém důsledku stojí více, než je vůbec hodnota zabavených kusů. Dražby po daňových dlužnících zatěžují nejen finanční úřady, ale i soudy.

Jako smrt, bere vše...

Deník Právo uvádí jako příklad Václava L. z Prahy-Horních Počernic, který k letošnímu srpnu dlužil Pražské správě sociálního zabezpečení bezmála 22 tisíc korun, a tak to došlo až k soudu. Dražební vyhláška k tomuto případu, vydaná Obvodním soudem pro Prahu 9 uvádí, že „se nařizuje opětovná dražba movitých věcí." O odstavec níže, v seznamu Dražené věci, případné zájemce ale láká jen jediná položka: Obraz-krajinka, odhadní cena 300 Kč, vyvolávací cena 100 Kč.

  • TÉMA: Exekuce
  • Pro stát je prodej obrázku krajinky pana Václava L. z Horních Počernic ztrátou, i kdyby byla dražba úspěšná. Administrativní, personální a časové náklady na zpracování vyhlášení této dražby byly bezpochyby větší než hodnota obrázku. I v dražbách věcí po daňových dlužnících, vyhlašovaných finančními úřady, čekala marně na své kupce kulma na vlasy, holicí strojek za 180 korun, otvírák na víno za 80 korun, několik úsporných žárovek od 70 korun, dávkovač mýdla. A to je jen nahodilá ukázka z opakované dražby vyhlašované letos Finančním úřadem v Přerově.

    Drobné dluhy připravily ženu o střechu nad hlavou

    ParlamentníListy.cz naopak v minulosti upozorňovaly, jak snadno mohou lidé přijít o velké majetky, přestože jejich dluh byl původně v řádu stokorun. Na podporu takto ohrožených lidí vzniklo občanské sdružení PATRIOT CZ a petice „Stop loupežným exekucím". Jeden z jejích signatářů Jan Hůrka popsal případ ženy, která přišla o střechu nad hlavou.

    „Samoživitelka se třemi dětmi a platem devět tisíc nebyla schopna zaplatit drobné dluhy, které se jí nastřádaly. Měla však byt v hodnotě bezmála milion a půl. Ten tedy exekutor prodal v dražbě za 370 tisíc. Zřejmě jen náhodou zrovna jinému exekutorovi. Na pláč té ženy jí exekutor jen odpověděl: ´Nikdy jste neměla tohle dopustit´," líčil pro ParlamentníListy.cz.

    Zabavování drobností postrádá smysl

    Stát, který při dluzích na daních a sociálním pojištění v podstatě paběrkuje, musí na úřadech zabavené předměty evidovat, spravovat, zajistit administraci dražby, psát zápisy a protokoly, a to vše něco stojí, aniž to má pro státní pokladnu význam. Ve výsledku to pak stojí více, než kdyby to stát odepsal nebo dal lidově řečeno do frcu.

    Samozřejmě že jinak to vypadá u zabavených nemovitostí, dražených za miliony, a zánovních či užitkových vozidlech, které berňák rovněž hojně draží. Ale i tady se při bližším pohledu ukazuje, že se jedná o lesní pozemky či pole, kde nelze stavět, kde jsou břemena, nebo jde jen o vlastnické podíly v domech v neperspektivních lokalitách. Draží se i auta kolem deseti či dvaceti tisíc na pomezí způsobilosti k provozu, jež by pomalu nevykoupil ani autobazar.


    K věci:

    Dlužíte pár korun, jdete pod most. České exekuce krutější než v USA 

    Exekuce bez varování. Matka s dětmi doplatila na běžnou praxi 

    Vrchní exekutorka lidem: Neplatíte a pak nám nadáváte 

    Foto: Hans Štembera

    Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Jiří Hroník

    Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

    migrační pakt

    Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

    9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

    Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …