Vláda ukázala lékařům zadek, udeřila ČSSD. Hrozba exodu trvá

25.10.2011 14:11

Výrok Karla Schwarzenberga (TOP 09) 'ukázat pr*el na sousedy'," sice mnozí politici odmítli, zároveň si nelze nevšimnout toho, jak se jim zalíbil. Naposledy byl připomenut v úterý na tiskové konferenci ČSSD exministrem zdravotnictví Davidem Rathem. Použil ho při kritice ministra Leoše Hegera (TOP 09) za to, že není jasné, zdali dodrží slib o zvýšení platů zdravotníků, jak slíbil.

Vláda ukázala lékařům zadek, udeřila ČSSD. Hrozba exodu trvá

„Nemocnice nebudou mít na to, aby lékařům a sestrám přidaly deset procent. Budou mít peněz tak, že budou muset ubrat deset procent," tvrdil Rath.

Podle něj se proto zdravotníci nyní bouří oprávněně. Heger totiž prý vypadá, jako by na své závazky zapomněl. „Jestliže se ministr Schwarzenberg bouří, že premiér Nečas ukazuje pozadí na zahraniční sousedy, Heger ukazuje pozadí na sestry a lékaře a doslova se jim vysmívá," připomněl doslova výrok ministra zahraničí.

Další boj lékařů. Tentokrát za to, co mají černé na bílém

Připomněl tak fakt, že lékaři opět vstupují do boje za své platy. Tentokrát za ty, které jim po akci Děkujeme, odcházíme, slíbil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a vláda. Zdá se totiž velmi reálné, že na naplnění slibů jaksi nebude. Lékaři však slibují, že tentokrát do protestů vtahovat pacienty nechtějí. Předseda lékařských odborů se však již nechal slyšet, pokud nebude lékařům plošně přidáno, jak bylo slibováno, obrátí se zřejmě se stížností na porušení dohod rovnou do Štrasburku.

"Situace je nyní dramaticky jiná, než byla před rokem, kdy jsme připravovali akci Děkujeme, odcházíme. Tehdy jsme neměli v ruce nic, tentokrát máme v ruce slib daný vládou. Ten by měl být směrodatný a velmi mě zklamalo to, že se v něm nyní hledají úhybné manévry," řekl ParlamentnímListům.cz Martin Engel, šéf lékařských odborů. A dodal, že je třeba mít na paměti, že tentokrát nejde jen o lékaře, ale i střední zdravotnický personál.

"Tehdy šlo o 4000 doktorů, tentokrát jde ale už celkem o 48 tisíc lidí, kterých se to týká. Všichni doufáme v to, že dohoda s vládou proto nemůže být považována za bezcenný cár papíru. Pokud však přece jen ano a vláda tím chce dělat ostudu České republice, tak existují další možnosti. To memorandum přece prošlo před zraky veřejnosti usnesením vlády. Jestli je oficiální dokument se symbolem naší státnosti v záhlaví brán jenom jako cár papíru, tak se budeme muset skutečně obrátit na mezinárodní instituce. Podotýkám, že na všechny, u kterých je možné se našich práv domoci. Ve Štrasburku i Bruselu," uvedl dále pro ParlamentníListy.cz Engel.

SLEDOVALI jsme téma: EXODUS lékařů

Strategii, kterou budou tentokrát lékaři a zdravotníci uplatňovat, nezaujme-li do 5. listopadu ministr zdravotnictví žádaný postoj,  Engel zatím z pochopitelných důvodů sdělit nechce. Každopádně pro pacienty je důležité určitě to, že péče o ně by prý omezena být neměla.

A jaké garance lékařské odbory po ministru Hegerovi požadují?

Čtěte také:

"Nejjednodušší by bylo změnit úhradovou vyhlášku, ve které bude slibované přidání lékařům zohledněné. Na základě vyhlášky dostávají nemocnice přidělené peníze od pojišťoven a zřizovatelů. Podívejte ale, jak ministr Heger najednou říká, že v jednotlivých nemocnicích si to musí vyřešit sami. Že přidáno zřejmě všichni nedostanou. On sám vnáší do tohoto stavu pochybnosti. Ředitelé přímo řízených organizací, jako Dana Jurásková z Všeobecné nemocnice na Karlově náměstí, nebo Miloslav Ludvík z Motola už nyní říkají, že peníze doktorům nepřidají. A to ještě neznají ani úhradovou vyhlášku. Nezlobte se, to ale přece nikoho rozumného nemůže nechat klidným," reagoval na otázku Martin Engel pro časopis Týden.

Čtěte také:

Uvedl tam ovšem mimo jiné to, že masivní protesty odmítají lékařské odbory jen pro tuto chvíli. Opakovaně dávat výpovědi a devalvovat tak tento postup tak, že by dávaly výpovědi dvakrát ročně, nechtějí. "To všechno ale stále v našem arzenálu zůstává. Já ale stále věřím, že vyhraje zdravý rozum a vláda se nezachová tak, že se distancuje od svého písemného závazku," dodal přece jen varovně Engel.

Čeští lékaři berou jako ti němečtí? Blbost, reagoval odborář Voleman

V minulých týdnech se přitom v médiích objevila informace o tom, že český lékař si vydělá svých padesát tisíc za 9,5 hodin práce denně. Zprávu uvedl na semináři o financování zdravotnictví, která se konala v Senátu, expert Světové banky a bývalý funkcionář Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Němec.

Stížnosti, že český lékař musí operovat až 260 hodin za měsíc, aby se vůbec uživil, jsou tedy podle něj nesmysl. Podle dalšího odborářského šéfa Miloše Volemana, který je jednou z výrazných osobností lékařských protestů ze začátku tohoto roku, jsou však podobná prohlášení naprostým nesmyslem a nemající nic společného s realitou. 

Čtěte také:

"Stačilo se podívat na data ze statistik a strávit trochu času počty," obhajoval přesto své prohlášení expert Světové banky Jiří Němec. Dokládá to prý tedy, že je pouhým mýtem to, že průměrná mzda lékařů je u nás vyšší jen díky přesčasům. Plat prý i čeští doktoři berou za 190 hodin práce za měsíc. Pokud pracují déle, děje se to podle něj v rámci dalších úvazků. A ty jim zaměstnavatelé platí zvlášť.

Důkazem je prý to, že nesmírně narostly počty úvazků. "Třeba v nemocnicích jich je nyní až o jednatřicet procent víc, v ambulancích o šestadvacet procent," uvedl fakt, s kterým při stanovení výsledku počítal, expert na ekonomiku ve zdravotnictví Němec.

Miloš Voleman, chirurg a jeden z předáků Lékařského odborového klubu (LOK) na jeho výroky pro ParlamentníListy.cz pak reagoval následovně.

"Pan Jiří Němec je velmi nedůvěryhodnou osobností, která je schopna účelově zpracovat řadu pochybných statistik. A to i přesto, že je považován za experta Světové banky. Sám jsem v Senátu při prezentaci těchto čísel byl a argumentoval jsem, že jsou v nich pospojována, jak se lidově říká, hrušky s jablky, jen, aby z toho vyšel takovýto výsledek. Jsou to zkreslená, zfixlovaná fakta. Články, jež se pak v tomto duchu objevují, považuji za články na objednávku," řekl Voleman.

Šlo skutečně o pouhou palebnou přípravu pro nedodržení memoranda?

Podle Volemana to vše byla "palebná příprava" pro to, aby se nemuselo dodržet memorandum, jež bylo s lékaři a vládou v prvních měsících tohoto roku po protestních akcích uzavřeno.

Čtěte také:

Na to Jiří Němec reagoval opět ve svém duchu, že čeští lékaři se za výdělky nemusejí stydět ani v celoevropském srovnání. Dostávají prý stejně jako jejich kolegové v Německu - 1,9 násobku průměrné mzdy v zemi. "V absolutních číslech je to samozřejmě rozdíl, ale to platí pro výši platů obecně," podotýká Němec.

Další navyšování mezd zdravotníků, které by se dělo jen na základě politického rozhodnutí,  proto podle něj jen zatíží zbytek populace.

Platy rostou každoročně. Ale...

V loňském roce platy lékařů v Česku narostly o 3,7 procenta. Aktuální data Ústavu zdravotnických informací a statistiky pak uvádějí, že je průměrná mzda českého lékaře nyní 50 235 korun měsíčně. Zhruba polovinu z toho tvoří tarifní plat, jedenáct procent odměny, stejný díl osobní příplatek a deset procent práce přesčas.

Podle memoranda, o kterém se zmiňuje Miloš Voleman i Martin Engel, a na jehož znění se v zimě shodli odboráři s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem, by si měli letos lékaři přilepšit ještě o dalších pět až osm tisíc korun. V roce 2012 o dalších deset procent.

Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…