Babák nakupuje na brněnském "zelňáku". Praha ho unavuje

26.10.2011 14:59

Zatímco v Praze je Michal Babák často cílem lovců fotografů, v Brně na „Zelňáku" kde občas nakupuje má vždycky klid. Je otcem tří dětí. Snad právě proto věnuje základní poslanecký plat už 16 měsíců na charitativní účely. Po akcích, které měla nadace převážně v Praze, se nyní chystá pomoci i Blansku, odkud pochází. Tamní speciální škola pro postižené děti to potřebuje. I to jsou běžné starosti ekonomického experta věcí veřejných, když přijede z Prahy domů.

Babák nakupuje na brněnském "zelňáku". Praha ho unavuje
Foto: Martin Šimák
Popisek: Michal Babák na trhu

„Ponejvíce je to prostřednictvím nadace Archa Chantal. Tyto peníze posloužily i s penězi dalších dárců k zlepšení dětských center v nemocnicích v Praze na Vinohradech a v Bohnicích. A teď bych rád svou pomoc, po dohodě s nadací Archa Chantal, soustředil na Blansko. Právě zde totiž funguje škola se speciální výukou pro postižené děti. Letos se za dětmi stavím na Mikuláše. Aspoň trochu radosti z malých dárků, takto může pomoci každý z nás. Ostatně pomáhat se snažím i blanenskému fotbalovému klubu, v jehož vedení jsem. Tam se sice našim borcům v poslední době moc nedařilo, sestoupili jsme. Ale to je stejné jako v politice. Někdy se daří víc, jindy míň," naráží Babák na kolísavost obliby politických partají u voličů.

Více o poslanci Babákovi ZDE

Hygiena je na štíru

Babáka, jako ekonomického vyjednavače strany, nyní čekají složitá jednání ve vládě. „Naším hlavním tématem zůstává zachování stravenek. Návrh pro jednorázový bonus pro zaměstnance ve výši 250 korun je naprosto neakceptovatelný.Jednak by neúměrně zatížil státní pokladnu dalším nemalým výdajem, se kterým se nepočítalo, a navíc by takový krok udělal více škod než užitku. Podle průzkumů by znamenal značný pokles tržeb pro restaurační zařízení a vůbec by nepřispěl ani ke zdravé životosprávě. Jediní, kdo by na tom snad mohl vydělat, by mohli být především zahraniční provozovatelé nejlevnějšího a také dost často velmi nezdravého občerstvení. Vyrojila se jich u nás spousta a s hygienou jsou často na štíru. Právě u nich by asi většina lidí, kteří pravidelně docházejí na obědy za stravenky, zřejmě v rámci rodinných úspor, skončila," uvažuje Babák.

Druhá vlna krize je za rohem

S řadou kroků ministra financí však i přes některé rozdílné názory souhlasí a Kalouska si jako odborníka váží. „Nedávno jsem byl ve Spojených státech. Podle tamních expertů je druhá vlna ještě silnější krize neodvratná. Chvíli to bude trvat a my se jí bohužel někdy v závěru příštího roku dočkáme i v České republice. O to víc musíme být připraveni, byť to je za cenu hodně nepopulárních kroků. Obávám se totiž, že druhá krize bude i pro nás mnohem silnější než ta, co máme pomalu za sebou," vysvětlil pro Parlamentní listy Babák. Naopak optimisticky se dívá na vyhlídky strany, kterou zastupuje.

Jsme na dně

„ Myslím, že to nejhorší máme za sebou. Klesli jsme až na dno a teď se z něj snažíme odrazit. Ostatně odhady ve výši 4,6 procent nám dávají docela dobrou perspektivu pro volby v příštím roce. A já si dokonce myslím, že už letos se naše oblíbenost může ještě do Vánoc zvýšit až na 7 procent. A to by byl nejhezčí dárek pod stromeček. Samozřejmě na prvním místě jsou rozzářené oči našich dětí pod vánočním stromečkem a radost z toho, že rodina bude pár dní pohromadě.

Více čtěte:

Babák nanosil do banky 11 milionů, bude stíhán

Foto: Martin Šimák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…