Šéf brněnské opery bude zřejmě o hlavu kratší. Žádá ji i opozice

26.10.2011 9:29

Jde do tuhého. K divadlu sice odjakživa patří drama, ovšem to, které se začíná odehrávat kolem divadelních prken v Brně asi nikdo nečekal. Kumštýři se bouří, veřejnost se staví na jejich stranu, už dávno nejde jen o operu či filharmonii. Strach o chleba po úbytku dotací mají i z Husy na provázku a dalších scén. Radnice, která se silných protestů zjevně trochu zalekla sice vzkazuje, že není ještě o ničem definitivně rozhodnuto, ale jedno je jisté: šetřit se musí, jinak nebudou dotace z evropské kasy. Ovšem bude to něco stát.

Šéf brněnské opery bude zřejmě o hlavu kratší. Žádá ji i opozice
Foto: Martin Šimák
Popisek: Manifestace v Brně

 Jednou z možností je i hlava ředitele divadla. Tu ž nepožadují jen kumštýři, ale hlavně politici, z opozice, kteří se problému s velkou svižností chopili.

Pryč s Dvořákem

Napětí kolem ohlášeného dokončení rekonstrukce Janáčkova divadla v Brně i kolem provozních škrtů pokračuje. Opoziční strany na radnici společně ohlásily svoji výzvu radním, aby odvolali ředitele Národního divadla Brno (NDB) Daniela Dvořáka. Oznámila to zastupitelka za TOP 09 Irena Matonohová. Ztotožňuje se s názorem členů operního souboru i dalších odborníků, že sedmiměsíční zastavení činnosti opery by znamenalo prakticky její zánik.

Radniční opozice vyslovila radním ještě další dva požadavky: garanci zachování opery, i kdyby měla po dobu rekonstrukce působit v jiných prostorách, a také ústup od záměru na plošné dvacetiprocentní škrty v příspěvkových organizacích na příští rok.

Dále čtěte:
Brno je plné bezdomovců a narkomanů. Peníze na ně nemá

„Ředitel Dvořák už ztratil naši důvěru," uvedla členka operního souboru Hana Procházková zastupující Unii profesionálních zpěváků. Proti řediteli nevystupuje však soubor činohry, zdrženlivý je i balet. Rovněž veřejný protest opery podpořili jen někteří kolegové.

Primátor má pravdu?

Šéfa NDB Dvořáka společně ale kritizovali bývalý první náměstek primátora Daniel Rychnovský za lidovce a rovněž bývalý náměstek Martin Anderze strany zelených, jenž připomněl zásadní kritiku hospodaření v NDB. Upřesnil, že zatímco v roce 2006 vyplatilo divadlo honoráře tzv. neúčinkujícím umělcům, například scénografům, režisérům ve výši půl miliónu korun, v roce 2010 již to bylo 3,1 miliónu. „Takový nárůst nemá obdobu," říká Ander. dal tak paradoxně za pravdu primátorovi, a všem dalším zastáncům nutných škrtů právě v tomto resortu. Dvořák však opakovaně tvrdí, že se cítí v kramflecích v oblasti hospodaření a že se neobává výsledku probíhajícího auditu prováděného nyní radnicí v divadle. Informace prý byly úmyslně překroucené.

„Zelený" Martin Ander předložil už celkový přehled s navržením sníženého rozpočtu na provoz příspěvkovým organizacím města. Ušetřit by se mělo 202 miliónů korun. „Poslední argumenty vedení radnice, že není ještě nic definitivně rozhodnuto nejsou pravdivé mají jen uchlácholit veřejnost.. S těmito škrty se prostě počítá," sdělil. Nejvíce se škrtá národnímu divadlu - 41 miliónů, Městskému divadlu Brno 30 miliónů, Centru experimentálního divadla šest miliónů, Filharmonii Brno 11 miliónů, Knihovně Jiřího Mahena deset miliónů. V sociálních službách budou škrty pěti- až patnáctiprocentní. „Obchodním organizacím se ovšem nebere ani koruna" poznamenal Ander.

Náměstkyně primátora Jana Bohuňovská (ODS) v minulých dnech sdělila, že informace o pětinovém snížení je zkreslená. Zdůraznila, že rada města o tom nejednala. „Pokyn předložit finanční plány včetně komentáře se zohledněním snížení provozního příspěvku o 20 procent na rok 2012 byl udělen ředitelům příspěvkových organizací dopisem, ale prozatím není nic schváleno," tvrdila pro změnu Bohuňovská.

Více čtěte:

Z brněnské opery vietnamská tržnice? "Odborář" primátor umělce rozpálil

Foto: Martin Šimák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…