Poslanci by se měli zabývat sporným zákonem o zadávání zakázek

26.10.2011 7:17

Poslanci dnes mají pokračovat v projednávání vládního zákona o veřejných zakázkách. V koalici přitom nad jeho konečným zněním ještě nepanuje shoda. Věci veřejné by měly ale přichystat kompromisní pozměňovací návrh, který by měl vyjít vstříc požadavku TOP 09 a Starostů na zveřejnění celé vlastnické struktury u vítězů veřejných tendrů i jejich subdodavatelů.

Poslanci by se měli zabývat sporným zákonem o zadávání zakázek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Zákon vláda označuje za jednu z klíčových protikorupčních norem. Pozměňovací návrh by měl odkrýt vlastníky, kteří kontrolují více než deset procent společnosti. U velkých zakázek nad 300 milionů korun by firmy musely odhalit vlastníky s podílem vyšším než pět procent.

Absolutní průhlednost struktury firem

Sněmovní výbor pro veřejnou správu návrh TOP 09 a Starostů na úplné zveřejnění majetkové struktury vítězů a subdodavatelů ve veřejných tendrech podpořil. Hlasovala pro něj opozice. Dnes by se měli poslanci zabývat předlohou ve druhém čtení, při kterém se pozměňovací návrhy podávají.

Poslanci by mohli projednávat také předlohy v prvním čtení. Jde například o vládní novely zákonů o vojácích z povolání, o veřejných sbírkách a o pedagogických pracovnících. Na pořad by mohla přijít i předloha, která upravuje lhůtu pro popření otcovství.

Čtěte:

Novelu o veřejných zakázkách poslanci cupují. Zpřísnila by jen TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…