Nečase přijme Obama: Ve hře je zakázka na dostavbu Temelína

26.10.2011 9:00

Přestože vláda vybere firmu, která postaví dva nové bloky v Jaderné elektrárně Temelín až v roce 2013, tlak zahraničních uchazečů se začíná výrazně stupňovat už nyní. Uvádí to deník Hospodářské noviny. Podle něj právě tato zakázka ČEZ v hodnotě až 200 miliard otevřela premiéru Nečasovi dveře bílého domu.

Nečase přijme Obama: Ve hře je zakázka na dostavbu Temelína
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Především kvůli temelínské zakázce přijme zítra ve Washingtonu premiéra Petra Nečase podle Hospodářských novin (HN) i americký prezident Barack Obama. Proč? Je to právě americký Westinghouse, který je jednou z firem, která se o zakázku vypsanou státem ovládanou společností ČEZ uchází.

Dalšími zájemci jsou ruský Atomstrojexport se Škodou JS a francouzská firma Areva. Za zakázku ale lobbují i ruští a francouzští politici, jejichž firmy americkému Westinghousu konkurují, uvádí dále HN.

Deník připomíná, že právě za nabídku Atomstrojexportu bude v prosinci v Praze lobbovat i ruský prezident Dmitrij Medveděv, který  navštíví prezidenta Václava Klause. Jenže ani to není vše. Údajně Sergej Kirijenko, ředitel ruské společnosti Rosatom, která je mateřskou společností Atomstrojexportu, už kvůli Temelínu lobbuje. Kirijenko je totiž tento týden v Praze a HN poskytl rozhovor.

Kirijenko: Nabízíme bezpečnost

 „Nabízíme to, co nemohou nabídnout ostatní účastníci ten­dru - bezpečnost ověřenou provozními zkušenostmi," řekl pak Kirijenko v tomto rozhovoru.

Jenže Američani se nechtějí nechat zahanbit. „Naše nabídka je silná. A jediné, co Spojené státy chtějí a potřebují, je spravedlivá hra pro všechny zúčastněné," řekl pak v této souvislosti HN americký velvyslanec v Praze Norman Eisen.

Pokud jde o Francouze, tak ani oni nezůstávají pozadu. „Již letos v únoru se premiér Nečas v Paříži sešel s předsedou francouzské vlády Françoisem Fillonem. V české vládní delegaci byl i tehdejší generální ředitel ČEZ Martin Roman, který dnes stát zastupuje v dozorčí radě podniku," napsaly k tomu HN.

Výběr dodavatelské společnosti je ale rozložen do tří let. Letos podle HN bude dokončena zadávací dokumentace, příští rok by měli uchazeči podat přihlášky a v roce 2013 by měla vláda vybrat vítěze.

Příležitost si chytili i čeští politici

S dostavbou Temelína ale souvisí i jiná věc: Například jihočeský hejtman Jiří Zimola z ČSSD se v úterý nechal slyšet, že když vláda nedá peníze na dostavbu dálnice D3, kraj dostavbu Temelína nepodpoří.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…