Poslanci se kvůli zákonu o veřejných zakázkách asi poperou

26.10.2011 9:28

Vládní koalici dnes ve Sněmovně čeká boj o podobu novely o veřejných zakázkách. Podle poslanců TOP 09 by mohli uvádět vlastníky firmy i subdodavatelé společnosti, která zakázku získala. Věci veřejné a ODS s tak radikální změnou nesouhlasí. ODS podpoří vládní předlohu. Požadavek TOP 09 se ale naopak líbí ČSSD. Uvádí to Český rozhlas.

Poslanci se kvůli zákonu o veřejných zakázkách asi poperou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jaromír Drábek ve sněmovně

Požadavek TOP 09 se sice ČSSD líbí, ale poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) kritizoval, jakým způsobem se novela ve sněmovně projednává.

„Ten způsob projednávání ze strany ministerstva a vůbec vládní koalice je katastrofální a rozhodně nemůže přinést nic dobrého. Tady se neví, o čem se bude hlasovat, pozměňovacích návrhů jsou desítky, koalice ještě nemá jasno a to chce návrh zákona hlasovat během pár dní. Myslím, že je to velmi nezodpovědné," řekl pro Český rozhlas Tejc.

ODS pajk již řekla, že podpoří vládní předlohu. „My jako klub ODS avizujeme, že budeme respektovat stanovisko ministra pro místní rozvoj, který má zodpovědnost za přípravu tohoto zákona. To znamená, podpoříme ty pozměňovací návrhy, ke kterým bude mít pan ministr kladný přístup, a naopak tam, kde pan ministr řekne, že to nepodporuje, my jako klub ODS ho podporovat nebudeme," sdělil předseda poslanců Zbyněk Stanjura.

Jenže TOP 09 změny v novele hájí. Podle poslance TOP 09 Stanislava Polčáka by jinak byla protikorupční novela zbytečná.  

„My především očekáváme, že bude konečně splněna podmínka, že opravdu o veřejné peníze se bude ucházet transparentní uchazeč. Jestliže ten transparentní uchazeč je prostá skořepina, která na té veřejné zakázce nerealizuje skoro nic, a všechno ostatní jsou subdodavatelé, kteří zůstanou nadále utajeni, s tím se nechceme ztotožnit," řekl v této souvislosti Polčák rozhlasu.

Věci veřejné chystají protinávrh

Rozhlas také připomíná, že Věci veřejné chystají protinávrh. Jeho podstata podle ministra pro místní rozvoj za Věci veřejné Kamila Jankovského je v tom, že každý dodavatel, který vyhraje, bude mít povinnost doložit vlastnictví osob, které mají ve společnosti vyšší než 10 procent.

„My tímto pozměňovacím návrhem přenášíme tuto povinnost i na subdodavatele toho dodavatele. Domnívám se, že je to dostatečná věc," doplnil Jankovský.

Podle Karla Janečka z Nadace proti korupci je klíčové, aby v návrhu zákona zůstala povinnost vítěze soutěže poskytnout o sobě všechny informace. Podle něj je totiž nutné prosadit transparentnost vlastníků.

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…