Klausová zkritizovala časopis. Přilákala mu tak řadu sponzorů

26.10.2011 9:58

Manželka prezidenta republiky Livie Klausová před časem vyčinila časopisu Zámeček, jenž čtou především děti z dětských domovů, že o ní píše neuctivé články. Reakce první dámy republiky ovšem upoutala pozornost řady dárců a autoři časopisu Zámeček se tak nemusí bát o další osud periodika.

Klausová zkritizovala časopis. Přilákala mu tak řadu sponzorů

Manželka prezidenta republiky Livie Klausová přestala podporovat časopis pro děti z dětských domovů Zámeček, který Nadační fond manželů Livie a Václava Klausových financoval pět let. První dámu totiž rozlítila reportáž z časopisu, ve které autor popisoval sáhodlouhé přípravy na návštěvu první dámy v jednom z domovů. Reakce první dámy republiky ovšem upoutala pozornost řady jiných dárců a autoři časopisu Zámeček se tak nemusí bát o další osud periodika. Zprávu přináší server idnes.cz

Nejde o urážku

Gracián Svačina napsal do Zámečku vloni v září článek, v němž popsal, co všechno předcházelo návštěvě první dámy v jednom z dětských domovů. Děti vyráběly dárky, ale dostaly za úkoly třeba i vyčištění chodníku. Klausovou vyznění článku nijak nepotěšilo a existovala i možnost, že časopis zůstane bez peněz.

"Dopis paní Klausové končil větou: Doufám, že nebudete cítit urážku tam, kde se o žádnou urážku nejedná. Ten článek ji zjevně rozzlobil, i když samozřejmě nemůže přiznat, že časopis přestali podporovat kvůli němu," míní Svačina. První dáma v dopise ale také zdůraznila, že o darech rozhoduje správní a dozorčí rada nadace.

Stalo se však něco, s čím autoři časopisu nepočítali. Objevila se celá řada movitých i drobných dárců, kteří se rozhodli časopis podpořit tak říkajíc první dámě navzdory. Mezi dárci se objevují i jméno jako Jan Lučan či Andrej Bbaiš, který přispěl částkou třicet pět tisíc korun. A přestože byli další dárci upozorněni, že existence časopisu je zachráněna, chodily i další příspěvky.

Nevšímejte si vzteklé kritiky, povzbuzuje Etzler

"Vůbec jsem to nečekal. Ozvalo se nám mnoho dárců od těch drobných až po ty, kteří dali rovnou celou potřebnou sumu. Na účtu časopisu se už sešlo 182 tisíc korun a peníze dál přibývají," raduje se Svačina.

Na časopis přispěl i zpravodaj České televize v Číně Tomáš Etzler, který svého nového mladého kolegu novináře podpořil v dopise.

"S údivem sleduji situaci kolem vašeho článku o návštěvě paní Klausové v dětském domově. Když ale zvážím, jak se oba Klausovi chovají již roky, o tak velké překvapení zase nejde. Píšete-li pravdivě, máte-li čisté svědomí, nenechte se vzrušovat arogantní vzteklou a nevědomou kritikou," napsal Etzler, který se rovněž rozhodl na časopis přispět.

Související:

Klausová přestala sponzorovat dětský časopis. Může za to reportáž?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …