Sněmovna rozhodla: Lhůta k popření otcovství by mohla být delší

26.10.2011 12:04

Poslanci dnes projednávali novelu upravující lhůtu k popření otcovství. Otcové by podle předlohy měli právo učinit tento krok do půl roku od chvíle, kdy nabudou podezření, že otci ve skutečnosti nejsou, nejvýše do tří let od narození dítěte. Norma nyní míří do ústavně-právního výboru, kde budou mít na posouzení poslanci jen měsíc.

Sněmovna rozhodla: Lhůta k popření otcovství by mohla být delší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake ve sněmovně

V současnosti platí půlroční lhůta od narození dítěte. Ustanovení ale zrušil ke konci letošního roku už loni v červenci Ústavní soud, podle kterého je šestiměsíční doba příliš krátká. Pro podání takzvané popěrné žaloby poškozuje podle Ústavního soudu práva otců. Soud žádal, aby nová právní úprava lépe odrážela práva všech zúčastněných.

Sociálním demokratům se nelíbí například úprava pravomoci státního zastupitelství k podání návrhu na popření otcovství, pokud lhůta uplynula. Zastupitelství by podle novely návrh muselo v případě důvodného podezření soudu podat, pokud by to bylo v zájmu dítěte. Podle Stanislava Křečka (ČSSD) je to v rozporu se zájmem rodičů. Zastupitelství by muselo podle něho krok učinit i v případě, že by si to rodiče nepřáli.

Antonín Seďa z ČSSD upozorňoval i na možný nesoulad některých ustanovení novely s úmluvou o právech dítěte a na množství legislativně-technických chyb.

Předkladatel novely, Pavel Staněk z ODS navrhoval novou lhůtu už v novele, která by navíc nařídila soudům častěji ukládat střídavou péči po rozchodu rodičů. Sněmovna ji ale neschválila.

Současný návrh je prakticky totožný; i nyní se má lhůta k popření otcovství vztahovat jen na děti narozené v manželství.  

Opoziční ČSSD vetovala požadavek předkladatelů, aby poslanci schválili novelu zrychleně už v prvním čtení. Poslance Staněk ale podotkl, že kvůli vetu možná nebude lhůta od příštího roku upravena vůbec. 

Sněmovna dnes:
    


    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…