Skvělý byznys pro lékaře. Předepisujte naše léky, dostanete provizi

26.10.2011 13:12

Farmaceutické firmy nabízejte lékařům skvělý způsob, jak si přivydělat. Předepisujte naše léky, např. pod záminkou nějakého průzkumu, a my vám za to dáme provizi, třeba i pět set korun. Ničeho se nebojte, pojištěnci to zaplatí. O tyto stokorunové provize by přitom mohly léky zlevnit. Doktoři si mohou přijít i na statisíce.

Skvělý byznys pro lékaře. Předepisujte naše léky, dostanete provizi

Zdá se, že při předepisování konkrétních léků pacientům si mohou lékaři přijít na pěkný balík peněz. Bývalý pracovník nadnárodní farmaceutické firmy Valeant Martin Padělek lékařům nabízel štědrou provizi, za každé balení jejich léku Glanuta, které si najde cestu k pacientům. Zprávu přináší server idnes.cz.

Vydělat si není nic špatného

"Z glanuty můžeme nabídnout 300 Kč a z finanormu 100. Ceny jsou pouze startovací, a pokud je preskripce větší, lze dojednat i mnohem vyšší částky," stojí v Padělkově e-mailu. Provize přitom může dosahovat až

To, o jak výnosný obchod může jít, ukazuje příběh manželů Všetičkových, oba jsou lékaři a v ordinaci si vyvěsili plakáty firmy Valeant. Za reklamu a množství předepsaných balení léků si manželé jen za období od března do června 2010 vyfakturovali 275 tisíc korun.  Sama lékařka Všetičková k tomu dodává, že Glanutu považuje za výborný lék a na možnosti navýšení výdělku nevidí nic špatného. Byla by prý sama proti sobě, kdyby možnost nevyužila.

Nabízí se otázka, zda by všechny léky podporované podobnou provizí neměly být spíše levnější, neboť tyto peníze pochází z kapes zdravotních pojišťoven a tedy i všech občanů jakožto pojištěnců.

To, že by za Glanutu a její variace mohlo jít z veřejného zdravotního pojištění méně peněz, potvrzuje i ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš. "V Holandsku, kde se ceny léků soutěží v aukcích, je lék se stejnou účinnou látkou o 86 procent levnější než tady," říká.

Související:

Jiří Krampol: Svinstvo! Babičky nemají na léky, to mě prostě...

Americký velvyslanec lobboval za léky. Prý to je ok

Některé léky neseženete. Lékárny je prodávají do zahraničí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …