Všichni šetří. Brusel chce ale další peníze

26.10.2011 15:08

Zatímco členské státy Evropské unie apelují na Brusel, aby omezil své výdaje, Evropský parlament požaduje navýšení rozpočtu EU v příštím roce o 4,9 procenta. Celkové výdaje by tak měly dosáhnout necelých 138 miliard eur.

Všichni šetří. Brusel chce ale další peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

Podle europoslance Edvarda Kožušníka může unijní rozpočet podpořit růst a zaměstnanost, ale jen tehdy, když se změní celá jeho filozofie.

Masivní nárůst byrokracie a rozhazování

„Hlavní příčinou požadavků na zvyšování nákladů je masivní nárůst byrokracie. Občanští demokraté jsou toho názoru, že pokud mají evropské instituce po Lisabonské smlouvě více kompetencí a více práce, jak tvrdí, musejí hledat vnitřní úspory a ne požadovat více peněz na provoz. Socialisticko - lidovecká koalice v Evropském parlamentu jde ale jako obvykle cestou přesně opačnou," řekl Kožušník.

Čtěte také:
Europarlament chce novou eurodaň, dává státům nůž na krk
Být tak bulharský europoslanec... 

Pokud jde o možnosti vnitřních úspor, má podle Kožušníka máslo na hlavě sám europarlament. „Europarlament chce v Bruselu pronajímat nové kancelářské prostory z důvodu rozšíření kanceláří europoslanců o jednu místnost pro dalšího asistenta, bude to stát 80 - 100 milionů eur. Rozšiřovat se má i jedna z budov v Lucembursku, za půl miliardy eur. Další budovy ve Štrasburku se mají rekonstruovat z důvodu výstavby dalších zasedacích místností, odhadované náklady tvoří 25 milionů eur ročně. A tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho," říká Kožušník.

Jedno stěhování za půl miliardy

„Největší a nejkřiklavější plýtvání je ale samo sídlo EP ve Štrasburku. Jedno stěhování mezi Bruselem a Štrasburkem stojí daňové poplatníky půl miliardu korun," dodal europoslanec.

Čtěte také: Co dělá europarlament v krizi? Živí stěhovací firmy

Argumenty převážně francouzských a německých zastánců sídla Evropského parlamentu ve Francii vystihují slova lidoveckého europoslance Berndta Posselta: Jde o symbol, jehož hodnota se nedá vyjádřit penězi. Když ale přijde na tajné hlasování, je většina europoslanců jiného názoru, než sekretariáty velkých nadnárodních frakcí. Europarlament tak v březnu tohoto roku podpořil návrh skupiny Evropských konzervativců a reformistů, ve které pracují i čeští občanští demokraté, aby se od roku 2012 spojila dvě zasedání ve Štrasburku do jednoho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…