Novela veřejných zakázek míří do závěrečného schvalování

26.10.2011 19:38

Sněmovna dnes odeslala do závěrečného schvalování vládní novelu zákona o veřejných zakázkách. Jde o předlohu, která má zprůhlednit jejich zadávání a kterou vládní VV již dříve označily za klíčový nástroj v boji s korupcí. Ze zákona mají vypadnout například tzv. losovačky. Na adresu předlohy dnes zazněly kritické hlasy jak z opozičního, tak i z koaličního tábora. O konečné podobě novely poslanci rozhodnou až při jejím závěrečném schvalování.

Novela veřejných zakázek míří do závěrečného schvalování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Dva sněmovní výbory, které se návrhem zabývaly, k němu přijaly rozsáhlé pozměňovací návrhy. Hospodářský výbor navrhl víc než stovku změn. Sněmovní výbor pro veřejnou správu navrhl celkem 115 změn. Chce například, aby uchazeči předkládali spolu s nabídkou seznam všech subdodavatelů včetně všech osob, které se na zakázce budou podílet přímo nebo nepřímo. Vztahovat se to má na zakázky za víc než čtvrt milionu korun.

Uchazeči o zakázku by měli odkrývat vlastníky

Sledujeme téma Korupce

Výbor pro veřejnou správu také chce, aby uchazeči o zakázky důkladně odkrývali své vlastníky. Vybraný uchazeč by musel v zákonem určené lhůtě dodat informace o všech svých podílnících, společnících a vlastnících i o všech vlastnících a podílnících svých subdodavatelů.

Zazněl i kompromisní návrh vládních VV, který vznesla poslankyně této strany Lenka Andrýsová. Znamenat bude, že i subdodavatelé veřejné zakázky budou muset informovat o svých vlastnících, kteří v nich vlastní víc než deset procent. U menších zakázek to bude v případě, kdy se subdodavatelé budou podílet více než deseti procenty na objemu malé zakázky, a u velké zakázky více než pěti procenty. "Ta povinnost rozkrýt vlastnickou strukturu, to znamená uvést vlastníky nad deset procent, je uložena dodavateli, ale my to tímto pozměňovacím návrhem převádíme na subdodavatele," popsal tento návrh ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV).

Čtěte více:

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …