Zákon ponižuje postižené. Musí předstírat, že neumí chodit na WC

27.10.2011 13:59

Kvůli dírám v zákonu o sociálních službách musí řada lidí s postižením přehánět, nebo dokonce lhát. Jinak by totiž nedosáhli ani na minimální podporu ze strany státu. Své o tom ví slečna Tereza. "V dotazníku, který nám předkládá úřad kvůli přidělování dávek, nás úředníci velmi ponižují. Ptají se, zda si sami dovedeme dojít na toaletu, zavázat si tkaničky. Nechápou, že když dovedeme tohle, neznamená to, že nepotřebujeme pomoc druhých při dalším běžném chodu života," řekla ParlamentnímListům.cz Její slova potvrzuje i nevidomý senátor Milan Pešák. Zákon o sociálních službách je podle něho jedním z největších neštěstí, které mohlo lidi s postižením potkat.

Zákon ponižuje postižené. Musí předstírat, že neumí chodit na WC
Foto: Hans Štembera
Popisek: Invalidé na vozíčcích diskutují na ulici. Ilustrační foto

O tom, že postižení mají do kapes hluboko, není pochyb. Kvůli tomu, aby měli prostředky alespoň na uspokojení základních životních potřeb, musí často i lhát. Důvod? Zákon o sociálních službách.  

"Zákon o sociálních službách je jedno z největších neštěstí, které mohlo lidi potkat. Už tak minimální adresnost sociálních služeb se stále zmenšuje, " sdělil ParlamentnímListům.cz senátor ODS Milan Pešák. On sám ví, o čem mluví. Je totiž nevidomý.

Postižení za to nemůžou. To zákon

Příjemci dávek, konkrétně problematického příspěvku na péči, ale podle něho nejsou nikterak "vyčuraní", nebo bažící po obcházení zákona. "Dělají jen to, co jim umožňuje zákon."

Psali jsme o protestech zdravotně postižených:
Budeme žebráci, brání se postižení škrtům. VV je litují
Zdravotně postižení protestují proti reformám ministra Drábka

Ministr Drábek: Zdravotně postiženým výhody neberu. Je to lež

A o co jde? Nárok na příspěvek na péči mají osoby, které jsou nějakým způsobem závislé na péči druhých. Podle zákona o sociálních službách přitom existují čtyři typy tohoto příspěvku. Lehká, středně těžká, těžká a úplná závislost. A to je právě problém.

Příspěvek na péči na péči není

"Příspěvek na péči není často užíván na péči, z toho ji hradí  jen ti, kdo leží. Ostatní si jeho prostřednictvím kompenzují zvýšené životní náklady, které život s postižením přináší. Díky výši příspěvků, které jsou používány na něco jiného, než na péči, začali být i lidé s postižením řazeni mezi ty, kdo stát neoprávněně vysávají. A to je moc špatné!" řekl redakci nevidomý senátor. 

PŘÍBĚH  Matka dětí na vozíku: Vezmou mi 12 tisíc měsíčně, budeme živořit
Vaše koryta, naše bída, křičeli invalidé na ministry

Neukazujte, co umíte. Byli byste za blbce

„Když jste nesamostatný, máte vyšší dávky. Sociální systém tak udržuje člověka ve stavu, kdy je závislý. Když přiznáte, že něco umíte, přijdete o příspěvky. To, že něco umí, v této situaci ukáže jen úplný blbec," soudí senátní nováček.

Upozorňuje také na to, že v závislosti na kritériích, podle nichž je totiž stupeň závislosti dané osoby na jiné posuzován, je posléze dané osobě přidělena i konkrétní výše příspěvku. Problém je ale právě v oněch kritériích.

Umíte se umýt?

Stát, který příspěvky na péči platí, totiž zajímá třeba to, zda jsou lidé s postižením schopni "přípravy stravy", "sezení", "mytí těla" nebo "přijímání stravy". Podle postižených jsou takovéto dotazy absurdní.

Toaleta a tkaničky

"V dotazníku, který nám předkládá úřad kvůli přidělování dávek, nás úředníci velmi ponižují. Ptají se, zda si sami dovedeme dojít na toaletu, zavázat si tkaničky. Nechápou, že když dovedeme tohle, neznamená to, že nepotřebujeme pomoc druhých při dalším běžném chodu života," řekla ParlamentnímListům.cz Tereza. Má zbytky zraku i sluchu a potíže s pohybovým aparátem. Základní hygienické i další úkony zvládá, přesto péči druhých potřebuje. Kdyby však v dotazníku, na němž je závislý příspěvek na péči, nelhala, neměla by prý ani na živobytí.

"Už jen pro tu minimální sumu ze sebe musím udělat více nemohoucího, než jsem," říká dívka, která má kromě zrakového i sluchové a pohybové postižení. Pokud by v dotazníku ale "nenadsazovala", nedosáhla by prý ani na nejnižší výši příspěvku. Ten se odvíjí od stupně závislosti a dosahuje do 18 let věku výše 3, 5, 9 a 12 tisíc korun. Pokud je závislá osoba starší 18 let, má v nejnižším stupni závislosti nárok na pouhých osmset korun. Od druhého stupně pak výše příspěvku činí 4, 8, resp. 12 tisíc korun.

 

Jak hovoří zákon?

Při posuzování péče o vlastní osobu pro účely stanovení stupně závislosti se hodnotí schopnost zvládat tyto úkony:
a) příprava stravy,
b) podávání, porcování stravy,
c) přijímání stravy, dodržování pitného režimu,
d) mytí těla,
e) koupání nebo sprchování,
f) péče o ústa, vlasy, nehty, holení,
g) výkon fyziologické potřeby včetně hygieny,
h) vstávání z lůžka, uléhání, změna poloh,
i) sezení, schopnost vydržet v poloze v sedě,
j) stání, schopnost vydržet stát,
k) přemisťování předmětů denní potřeby,
l) chůze po rovině,
m) chůze po schodech nahoru a dolů,
n) výběr oblečení, rozpoznání jeho správného vrstvení,
o) oblékání, svlékání, obouvání, zouvání,
p) orientace v přirozeném prostředí,
q) provedení si jednoduchého ošetření,
r) dodržování léčebného režimu.

Podle šéfa Národní rady zdravotně postižených Václava Krásy jsou ale případy, kdy by lidé s postižením v dotaznících lhali, nebo byli ke lhaní nuceni, spíše ojedinělé.

Krása: Obcházení je ojedinělé

"Že by někdo záměrně lhal, s tím nemám zkušenosti. Je to věc posudku sociálních pracovníků, ti by měli pravdivě zjistit míru závislosti," řekl redakci Krása.

Členka sněmovního výboru pro sociální politiku, poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09) ale přiznává, že stávající zákon o sociálních službách má své slabiny. Ty by se ale měly brzy vymýtit.

Nevidomý senátor: Postižení vysávají stát a zneužívají dávky

Novela vše změní. Ale kdy?

"K příspěvku na péči se zpracovává zcela nový systém posuzování," uvedla pro ParlamentníListy.cz s tím, že současné praktiky, kdy lidé často musí v sebehodnocení nadsazovat, aby dosáhli na příslušnou částku, jež by je udržela při životě, je důsledek nedokonalého zákona platného od roku 2006. "Nový systém posuzování bude mít deset širších okruhů," řekla poslankyně redakci.

Vládě to je fuk?

Také poslankyně Marta Semelová (KSČM) je ke stávající podobě zákona skeptická. "Souhlasím s tím, že kritéria jsou taková, že mnohým zdravotně postiženým to výrazně komplikuje život," řekla ParlamentnímListům.cz. "Přesto, že by měli mít nárok na příspěvky, kvůli složitému posuzování na ně nedosáhnou," dodala s tím, že podobné problémy strany vládní koalice nezajímají.

Kdy přesně a zda vůbec tak bude stávající zákon, který má viditelné trhliny, nahrazený novým předpisem, zatím není jasné. A tak, slovy senátora Pešáka, budou lidé s postižením prozatím stále více nuceni k nesamostatnosti.

Více čtěte:

Vozíčkářka je na dně. Kvůli škrtům v EU přijde o smysl života

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …