Odmazání poloviny řeckého dluhu je obrovské morální riziko, říká Kalousek

27.10.2011 13:13

Dohoda lídrů zemí eurozóny o tom, že bude Řecku odmazána polovina jeho dluhu, je podle ministra financí Miroslava Kalouska obrovské morální riziko. V rozhovoru pro iDNES.cz ale zároveň upozornil, že je tento krok spojen s takovou ztrátou prestiže, že na tom dotyčný skutečně nevydělá.

Odmazání poloviny řeckého dluhu je obrovské morální riziko, říká Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Za definitivní řešení nepovažuje ministr financí Miroslav Kalousek dohodu lídrů zemí eurozóny o odmazání poloviny řeckého dluhu. „Je to jen jeden krok dopředu při hledání řešení. Aktuálním problémem je situace bankovního sektoru, to znamená dokapitalizace bank, což může být pro řadu z nich velký problém," poukazuje Kalousek v rozhovoru pro iDNES.cz na ty banky, jejichž bilance jsou zatíženy řeckými dluhopisy, které teď ztratí polovinu své hodnoty.

Podle ministra financí si banky musí primárně pomoci samy na trzích, což ale pro některé může být nepřekonatelný problém. Odpovědnost pak bude na národních vládách, ale u nich může nastat to samé. „Teprve potom by mělo přijít celoevropské řešení, nicméně to stále ještě není domluveno," připomíná Kalousek, že nejsou dojednány ani podmínky, ani mechanismus, kterým by evropský záchranný fond participoval na dokapitalizaci privátních bank.

České banky jsou v kondici a pod dohledem ČNB

A právě na tuto informaci čekají trhy, pokud mají být vbrzku uklidněny. Odmazání poloviny řeckého dluhu ale může povzbudit všechny, kdo se chovají tak, jako kdyby se dluhy nemusely nakonec jednou splácet. „Je to pochopitelně obrovské morální riziko. Ale je to také spojeno s takovou ztrátou prestiže, že na tom dotyčný skutečně nevydělá," domnívá se ministr financí.

Do poloviny příštího roku mají banky v eurozóně mají splňovat podmínku, že navýší kapitálovou přiměřenost alespoň na 9 procent. „Tento problém se netýká českých bank. České banky jsou v kondici, byť jsou to dceřiné společnosti zahraničních bank, které na tom nejsou tak dobře jako jejich dcery. Jsou pod dohledem českého regulátora, České národní banky. A ČNB má dostatek pravomocí, aby nedovolila výměnu aktiv mezi mateřskou a dceřinou společností," tvrdí Kalousek.

Hospodářská krize by na českou exportní ekonomiku dopadla zásadně

Podle ministra financí platí, že pokud se nepodaří vyřešit rekapitalizaci velké řady evropských bank, tak hrozí vážná, vleklá finanční krize v Evropě, která by vyvolala i krizi, tedy krizi hospodářskou. „A to by exportní ekonomiku České republiky, její hospodářský růst, zaměstnanost a životní úroveň ovlivnilo velmi zásadně," upozorňuje Kalousek.

K věci:

Bude hůř, než si myslíte. Po krachu eura bez práce, dávek i důchodů 

Národe, budeš muset šetřit. Zbyde sotva na jídlo a bydlení 

Hádka kvůli euru: Kníže má radši Merkelovou než české lidi 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…