Kalousek: Včerejší dohoda ze summitu bude problém. Pro smlouvy i banky

27.10.2011 13:47

Podle ministra financí Miroslava Kalouska není dohoda ze summitu zatím zásadní. Dokapitalizování bank může ale podle něj být velký problém. „Bez jeho vyřešení není krize vyřešena,“ řekl Kalousek v rozhovoru pro Českou televizi.

Kalousek: Včerejší dohoda ze summitu bude problém. Pro smlouvy i banky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a společná evropská měna. Fotokoláž.

Summit o krizi ve středu skončil dohodou, která má zabránit dalšímu šíření dluhové krize. Eurozóna se shodla, že výrazně zvýší efektivitu záchranného fondu EFSF. Dohodla se také s bankami na odpisech řeckých dluhů o přibližně 50 procent i na rekapitalizaci evropských bank. To by představovalo mnohem výraznější zapojení soukromého sektoru do pomoci Řecku než 21 procent dohodnutých v červenci.

„Ona to zatím žádná zásadní eurodohoda není," upozornil ale v této souvislosti ministr financí Miroslav Kalousek pro ČT24. Aktuálním problémem je podle něj situace bankovního sektoru, to znamená dokapitalizace bank, což může být pro řadu z nich velký problém.

„Budou s tím mít ale problém i národní vlády, což bude muset dořešit listopadová rada států. Tam bude primárně diskutováno o tom, jak nejrychleji uklidnit trhy vyřešením, jak dojde k rekapitalizaci velké řady evropských bank," zmínil dále ministr financí.

Pokud se podle něj nepodaří vyřešit rekapitalizaci, tak hrozí vážná finanční krize v Evropě, která by vyvolala i krizi hospodářskou. „Pokud se nepodaří vyřešit rekapitalizaci velké řady evropských bank, tak hrozí vážná, vleklá finanční krize v Evropě, která by vyvolala i krizi, tedy krizi hospodářskou, nebot´ty banky, jejichž bilance jsou zatíženy řeckými dluhopisy, teď ztratí polovinu své hodnoty. A to by exportní ekonomiku České republiky, její hospodářský růst, zaměstnanost a životní úroveň ovlivnilo velmi zásadně," dodal Kalousek.

Dohoda i podle analytického serveru Eurointelligence nebude stačit k vyřešení řecké krize. Ani padesátiprocentní odpis prý dluh nestabilizuje.

Podle dnešního pohledu médií ale nyní bude velký problém i s tím, co řekl prezident EU Herman Van Rompuy. Ten totiž zmínil, že výsledkem summitu budou úvahy o změně evropských smluv, tedy i lisabonské smlouvy. Lídři EU se k tomu vrátí podle Rompue něj na summitu v prosinci a následně pak i na jaře příštího roku.

Kalousek k tomu ale dnes prohlásil, že k tomu bude nutné referendum. To poté v rozhovoru potvrdil i místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD. "Pokud by mělo dojít ke změně lisabonské smlouvy, tak k tomu bude nutné referendum," doplnil Zaorálek.

Kalousek také pro iDnes.cz:

Eurozóna záchranný fond rozšíří

Na summitu o krizi se dohodlo, že záchranný fond eurozóny by měl nyní získat val ve výši zhruba jednoho bilionu eur, aniž by se ale navyšovaly současné garance od členských zemí. Ty dosahují výše 780 miliard eur a EFSF díky nim má reálnou úvěrovou kapacitu 440 miliard eur.

Státy eurozóny také chtějí zapracovat do svých právních systémů takzvané zlaté pravidlo, tedy povinnost respektovat vyrovnanost rozpočtu. Tím by v podstatě stanovily limity pro možné schodky či dluh země. Zatímco eurozóna se ale bojí možnosti dalšího šíření dluhové krize do zemí jako Itálie či Španělsko, tak svět se obává případných dopadů prohloubení krize na celosvětovou ekonomiku. Proto byl včerejší summit z tohoto pohledu zásadní.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…