Nečas ke svátku popřál ČR, aby zvládla problémy, jež ji čekají

29.10.2011 6:40

Premiér Petr Nečas dnes lidem v České republice ke státnímu svátku popřál, aby zvládli problémy, které mají vzhledem k nelehké ekonomické situaci před sebou. Předseda vlády to uvedl v americkém hlavním městě Washingtonu, kde dnes na závěr své dvoudenní návštěvy Spojených států položil věnec k soše prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Nečas ke svátku popřál ČR, aby zvládla problémy, jež ji čekají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

"Především bych ale popřál lidem, nám všem, kteří žijeme v České republice, abychom se snažili myslet na dobré mezilidské vztahy. Potom to ostatní, jako je ekonomická prosperita a podobně, tak samozřejmě přijde, ale je to přece jenom až to druhé," řekl také Nečas novinářům.

Ve Washingtonu stejně jako v Rožnově

Washingtonský památník Masarykovi vznikl zásluhou společnosti Američtí přátelé České republiky. Socha byla odhalena v roce 2002. Nečasovi dnes připomenula domov. "První, co mne napadlo, když jsem se podíval na sochu Tomáše Garrigua Masaryka tady ve Washingtonu, tak že vlastně máme velmi podobnou sochu v Rožnově pod Radhoštěm, vlastně ve stejné velikosti, také v kabátu," podotkl.

SLEDUJEME státní svátek: 28. říjen

Zároveň již po několikáté během nynější návštěvy ve Washingtonu zdůraznil důležitost česko-amerických, potažmo evropsko-amerických vztahů. Připomenul, že u tří významných okamžiků spojených se svobodou Česka a Československa stáli američtí prezidenti, a to na konci první světové války, během druhé světové války a během studené války.

"I proto bychom měli pamatovat na silné vazby ke Spojeným státům a na silnou transatlantickou vazbu. Evropa a Amerika nejsou soupeři, jsou to přirození partneři. Jak jsem řekl v jednom ze svých washingtonských projevů, jsou to dokonce dvojčata," uvedl Nečas.

Westinghouse a ČEZ

Ve znamení prohlubování vzájemných vztahů se odehrála i pracovní snídaně se zástupci amerických a českých společností, na které byl premiér dnes ráno. Byli na ní například manažeři společnosti Westinghouse, jež má zájem o dostavbu jaderné elektrárny Temelín, ale třeba i šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš či zástupci americké administrativy.

Podle Nečase byla schůzka důležitá i pro české firmy, z nichž některé již na americkém trhu působí, dalším chce vláda ve Spojených státech otevřít dveře. "Není to jenom tak, že nám jde o příchod amerických investic do České republiky, ale i naopak. Máme snahu prosadit český export, ale případně i české investice tady ve Spojených státech," uvedl premiér.

O vzájemných obchodních vztazích Nečas hovořil i s americkým prezidentem Barackem Obamou, s nímž se sešel ve čtvrtek. Obama na jednání podpořil zájem Westinghousu o výběrové řízení na dostavbu Temelína, o které mají zájem ještě Francouzi a Rusové. Nečas mu slíbil, že tendr bude férový zvítězí v něm nejlepší nabídka.

Český premiér dnes návštěvu Spojených států končí. Zpět do České republiky by měl odcestovat v odpoledních hodinách místního času.

Související:

Vědec Pačes: Z politiků jsem otrávený. Ale důvody vyjít do ulic nevidím

Pamatují Masaryka a zoufají si: Dnes lidé za peníze prodají i své češství

Začněme u sebe, burcoval prezident v projevu celý národ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…