Lidé bděte, vyzývá komunista Dolejš. Jen tak zastavíme korupci

29.10.2011 9:10

Lze si za patřičný úplatek koupit prezidentskou milost? Ptá se čtenářka serveru ParlamentníListy.cz. Poslanec Jiří Dolejš odpovídá, že korupce je v Česku všudypřítomná, ale jen obtížně prokazatelná. Není dost lidí, kteří by o ní byli ochotní svědčit před soudem.

Lidé bděte, vyzývá komunista Dolejš. Jen tak zastavíme korupci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Myslíte, že je vážně možné zaplatit si milost? Tento dotaz položila jedna ze čtenářek serveru ParlamentníListy.cz vystupující pod přezdívkou Karolka. O odpověď na tuto ožehavou otázku poprosila poslance Jiřího Dolejše (KSČM).

Korupce na úřadech od toho nejmenšího až po úřad nejvyšší

Dolejš odpovídá pouze v obecné rovině, když říká, že korupce v České republice existuje, ale je velmi obtížní ji dokázat. Nenajde se totiž dost těch, kteří by o ní byli ochotní svědčit. A bez důkazů nelze nikoho odsoudit.

Sledujeme téma Klaus a milost

„Odpovím jen v obecné poloze. Dokazování korupce na úřadech - od toho malého až po ten nejvyšší - je závislé na ochotě a způsobilosti oznamovatelů takového chování průkazně ho doložit. Právníci říkají "vigilantibus iura scripta sunt", což znamená, že jen bdělým se dostane práva.  Kde je slabý právní stát, kde mocenské struktury mají tendenci držet při sobě,  stává se právo formální," říká poslanec.

Komunistický poslanec k tomu dodává, že právní prostředky k ochraně před zvůlí úřadů tu sice jsou, ale samotný občan si svá reálná práva  musí hlídat a hájit velmi obtížně.

Související:

Karel Hvížďala: Je Respekt zločinný? Není, jen plní svou povinnost

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …