Vrtulníkový výcvik vojáků za 52 milionů. Není zbytečný?

29.10.2011 9:48

Modernizované vojenské helikoptéry Mi-171š se z Afghánistánu vrací do vlasti, přestože se nejméně rok do neklidné země nevrátí, česká armáda dál utrácí miliony za výcvik pilotů pro případné afghánské mise. Tento Výcvik přitom může stát až 52 milionů korun.

Vrtulníkový výcvik vojáků za 52 milionů. Není zbytečný?

Čeští piloti se budou dál učit létat na modernizovaných vojenských helikoptérách Mi-171š, aby byli připraveni na případné nasazení v Afghánistánu. Je tu ale jeden problém. Tři stroje, které jsou v zemi nasazeny, musí na generálku a o jejím dalším působení musí rozhodnout politici. Armáda je přesto ochotna platit další miliony na letecký výcvik vojáků. Není to v časech úspor a škrtů zbytečné? O případu informuje server lidovky.cz.

Vrtulníky dolétaly, výcvik pokračuje dál

Pokud budou politici rychlí, vrtulníky se do akcí proti Talibanu vrátí v roce 2013.  Nesmíme však zapomenout na to, že Senát ovládaný opozicí velmi pravděpodobně nasazení vrtulníků zamítne a celý proces tak zdrží. Přesto, že nejméně rok nebudou vrtulníky využity, armáda si objednala další výcvik pilotů, za který může zaplatit až 52 milionů korun. Nemohly být peníze využity jinde?

„Teď už ale všechny tři vrtulníky v Šaraně dolétaly. „Příští měsíc je stahujeme, musí projít generální opravou, mají nalétáno maximum povolených hodin," vysvětluje Vlastimil Picek, náčelník generálního štábu.

Ministr obrany Alexandr Vondra ovšem trvá na tom, že finanční prostředky budou využity správně. Česko musí být připraveno na případné prosby NATO, a na případné pknění misí musí vychovat dost mužů.

 „Pokud to bude potřeba, spojenecké velení už takový zájem naznačilo, musíme být pro nasazení helikoptér v roce 2013 připraveni," odpověděl včera Vondra na dotaz LN.

Související:

Příběh s utajením. Tvrdý chleba českých žoldáků. V misích také umírají

Analytik: Ministr Vondra mě přesvědčil. Když bude válka, zdrhám z Čech

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…