S milostí se musí hospodařit jako se šafránem, říká Fischer

29.10.2011 12:57

Expremiér Jan Ister znovu potvrdil svůj zájem kandidovat na post prezidenta republiky v přímé volbě. V případě volby nepřímé by prý záleželo na tom, kdo by ho oslovil a jako jako vizi by mu předestřel. Sám by chtěl být prezidentem komunikativním. Hlava státu podle něj musí jednat s vládou, se Senátem, ale např. také s neziskovými organizacemi. Rozhodně tu není od toho, ab z Hradu ovládala kabinet.

S milostí se musí hospodařit jako se šafránem, říká Fischer
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jan Fischer

Expremiér Jan Fischer, který dnes působí ve funkci viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj znovu potvrdil svůj zájem účastnit se přímého souboje o prezidentský post. V případě, že bude zachována volba nepřímá, Fischer počká, zda ho někdo osloví a jaké přinese plány. Uvedl to v rozhovoru pro dnešní Právo.

Pravomoci nechme beze změny

Fischer zdůrazňuje, že v případě zavedení přímé volby je třeba ohlídat problematiku financování předvolebních kampaní. Volá dokonce po nastolení finančních stropů na kampaň.  Stejně tak je nezbytné zachovat v kampani slušnost. Občané by totiž mohli zjistit, že hádky, které sledovali při poslední volbě prezidenta, se z parlamentu přesunou do všech obcí a měst Česka. Stejně tak ovšem prohlašuje, že pravomoci prezidenta by neměnil.

SLEDUJEME téma přímá volba

"Hru na výměnu způsobu volby za změnu v kompetencích nahoru či dolů nepotřebujeme. Podle mého názoru jsou kompetence v Ústavě ČR nastaveny přiměřeně. Důležitější je způsob, jakým prezident ústavní kompetence uplatňuje," tvrdí Fischer, podle toho si lidé mohou udělat představu o tom, jaký je to prezident.

Prezident by měl společnost sjednocovat, ne rozdělovat

„Nesmírně vážnou kompetencí je také udělování milostí. Nevidím důvod, proč by ji prezident neměl mít. Měl by s ní ale hospodařit jako s šafránem, velmi pečlivě a pozorně. Měl by je konzultovat s vládou, s ministerstvem spravedlnosti. Nakonec ale také rozhoduje podle svého svědomí. Za každou milost ručí prezident svou ctí," říká expremiér.

SLEDUJEME téma Klaus a milost

V obecné rovině Fischer dodává, že by prezident měl přistupovat uměřeně ke všemu, co dělá, konzultovat věci noř. S vládou a hlídat si i vlastní mediální výstupy. Na druhé straně by se neměl chovat aktivisticky a zasahovat do každodenního chodu vlády nebo politických stran.

„Lidem blízký prezident by měl scelovat, protože to, co společnost rozděluje, začíná převažovat. Prezident by měl také slyšet hlasy nevládních organizací, různých sdružení, tedy toho čemu se říká občanská společnost," uzavírá expremiér.

Související:

Fischer by Bátoru netoleroval

Zeman: Ať je prezidentem Jan Fischer, když ne já

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…