Demokracii je třeba reorganizovat, radí pravicový Payne

29.10.2011 20:31

Jan Payne, bývalý člen ODS, se na svém blogu věnuje problémům dnešní demokracie. A podle něj je nutná větší přímost demokracie, změny v justici, vzdělávání nebo volebních právech. Celková reorganizace.

Demokracii je třeba reorganizovat, radí pravicový Payne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Davy, sociální nepokoje, nespokojenost na demonstraci v Rumburku v září 2011. Odvrátíme podobné protesty nyní, po devíti letech?

Jan Payne připomíná možnosti kroužkování ve volbách – měly by podle něj být rozšířeny nejen v tom, kolika kandidátům můžeme pomoci, ale také o pravomoci některé posunout dolů.

Přerozdělování, volby i vzdělání

Pak je tu přerozdělování. „Zde se nabízí poměrně jednoduché východisko: zavedení asignací tam, kde to jen jde. Totiž: proč by měli politici rozhodovat o tom, kolik peněz z rozpočtu půjde na vrcholový sport a kolik na tělocvičny pro děti? Ať o tom rozhodnou občané samotní,“ píše autor.

Dále jmenuje Payne volební právo pro děti, které by měli jejich rodiče a hlavní důraz klade na rozdělení moci. Nejen že by Payne změnil možnosti moci zákonodárné, výkonné i soudní, ale v některých vážných případech by zavedl porotu. Velkým problémem demokracie jsou podle něj státní zástupci.

A posledním Paynovým návrhem je změna vzdělání. Je prý čas odklonit se od biflování a přejít k myšlení. „Vychovat člověka k tomu, aby začal myslet důsledně kriticky vyžaduje hodně dlouhou dobu a hlavně úsilí učitelů. Učitele takto připravené ovšem nemáme, takže doufat v brzkou nápravu je téměř vyloučené. Nicméně bez takovéto proměny společnosti žádnou pořádnou demokracii nikdy mít nebudeme,“ napsal Payne.

Čtěte:

  • Profesorka Dvořáková má strach: Lidé vyjdou do ulic. A bude to zlé
  • Odbory mají "arogantní vlády" plné zuby. Generální stávka je ve vzduchu
  • Nový Alláh nebo Hitler? Špatná nálada ve společnosti tomu nahrává
  • Mach: Naše vláda neumí uspořit ani miliardu, jak potom Řecko?

    Projev Václava Klause k výročí 28. října:
    Prezident Klaus: Žijeme v době velebení globálna a zapomínáme na minulost
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: joh

    migrační pakt

    Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

    18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

    Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…