Mizerná dřevěná kniha. Pomáhá podnikatelům, ne lesům, tvrdí expert

30.10.2011 9:49

Dřevěná kniha z ministerstva zemědělství, která má nastavit optimální péči o české lesy, je podle experta Robert Babuky k ničemu. Nestará se totiž ani tak o les jako spíše o zisky podnikatelů. To se musí změnit.

Mizerná dřevěná kniha. Pomáhá podnikatelům, ne lesům, tvrdí expert

Vydavatel odborného dřevařského portálu Czechtimber.cz Robert Babuka v rozhovoru pro server Aktuálně.cz říká, že tzv. Dřevěná kniha, o které se na resortu zemědělství tolik mluví jen zakonzervován staré špatné poměry. Je orientovaná na zisk, což vyhovuje několika nejsilnějším hráčům na trhu, ale zcela opomíjí péči o les.

Velcí hráči stojí jen o zisk, ne o fair play

Hlavním problémem podle Babuky je, že státní podnik Lesy ČR vypisuje tendry orientované na příliš dlouho dopředu, na pět let. Kdyby se vypisovaly zakázky v menším objemu každý rok, nebyla by tak zkreslena skutečná cena dřeva, jak je tomu podle jeho názoru dnes.

SLEDUJEME: Lesy ČR

„Viníkem je státní podnik, ministerstvo zemědělství a část podnikatelů. Lesničtí podnikatelé totiž nechtějí nést žádné riziko. Je tady přebytek kapacit lesnických firem, to víme všichni, i podnikatelé v lese to vědí. Tudíž když do těch nabídek jdou, tak bojují o existenci. Jejich nabídky jsou extrémní a nikdo z nich nechce nést riziko volného trhu," říká Babuka.

Expert obratem nabízí i řešení. Nový ministr zemědělství by se měl s problematikou lesnictví důkladně seznámit, což mu prý může zabrat měsíc až dva, a následně vytvořit nový dokument. Ten ovšem musí konzultovat s lidmi, kteří rozumějí lesnickým specifikům. Nejdůležitější ze všeho pak je, aby tito odborníci neměli osobní zájem na těžbě dřeva, jak ji známe dnes.

„Je potřeba, aby si státní podnik a ministerstvo uvědomili, že nemůžou až tak absolutně podléhat tlaku lesnických firem na to, jak má stát podnikat. Stát by si měl udělat svou vlastní nezávislou strategii hospodaření v lesích, kterou dnes nemá. Je potřeba uvažovat, kam chceme lesnictví dostat za deset patnáct let, a tomu přizpůsobit chování státního podniku. Podnikatelé se tomu přizpůsobí, oni s tím problém nemají. Chtějí jenom jasná pravidla," uzavírá Babuka.

Související:

Personální změny v Lesy ČR nevylučuji, konstatoval ministr Bendl

Lesy ČR znásobily zisk kvůli průhlednějším tendrům. Poslanec Oliva: to je lež

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…