Do Benešovy vily přišlo 900 lidí. 28. října bylo zavřeno

30.10.2011 16:28

Na 900 lidí si o víkendu prohlédlo Benešovu vilu v Sezimově Ústí na Táborsku. Ti, kdo se tam chystali v den státního svátku vzniku prvního československého státu, měli smůlu. Památka byla 28. října z provozních důvodů zavřená. Letošní návštěvnická sezona skončila. Se životem prezidentského páru se sem přišlo seznámit zhruba 4400 lidí, řekl ČTK Dan Urban z Úřadu vlády ČR.

Do Benešovy vily přišlo 900 lidí. 28. října bylo zavřeno
Foto: Radek Kraus
Popisek: Benešova vila

Ve správě úřadu je od roku 1975 a je jedinou mimopražskou rezidencí českého premiéra. Mimořádné prohlídky úřad letos organizoval celkem šestkrát, nejvíce lidí - 1100 - přišlo v červenci. O prohlídky je pravidelně velký zájem, většina lidí si návštěvu na výzvu správce předem rezervovala. Prohlídky jsou z kapacitních důvodů omezené.

K tématu:
Dnes si Benešovu vilu prohlédnete leda tak na obrázku. Vláda ji neotevřela

Na čtyřicetiminutovou prohlídku o víkendu každou čtvrthodinu se zhruba patnáctičlennou skupinkou návštěvníků vycházelo sedm průvodců. Dojíždějí z Prahy. Ve státní svátky obvykle provázejí v Kramářově vile nebo v dalších vládních objektech v Praze. "Ve státní svátek o prodlouženém víkendu nebylo otevřeno hlavně z provozních důvodů, v areálu se totiž rekonstruují sítě," vysvětlil Urban. Pro příští rok se pro návštěvníky chystají noční prohlídky, ale ještě o nich není definitivně rozhodnuto.

Někdejší premiér Mirek Topolánek (ODS), jenž vilu před časem nechal zrekonstruovat, po jejím znovuotevření uvedl, že by se v ní mohly konat komorní výstavy, koncerty, konference a tak jako v minulosti setkávání státníků. Naposledy se uskutečnilo za premiéra Jana Fischera, který se tam setkal se slovenským kolegou Robertem Ficem. Vila po tříleté obnově, která skončila v roce 2009, odpovídá původnímu projektu architekta Petra Kropáčka ze 30. let minulého století.

Více:
O Benešovu vilu je velký zájem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…