Za vlády ČSSD v krajích se nejvíc zadlužily střední Čechy

31.10.2011 7:23

Za vlády ČSSD v krajích se nejvíc zadlužily střední Čechy Davida Ratha. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny s odvoláním na údaje od Asociace krajů. Rath za tři roky ve funkci středočeského hejtmana více než ztrojnásobil zadlužení svého kraje. Hejtman, který kraji vládne s podporou komunistů, tvrdí, že to jsou špatné údaje. Podle HN ale podobná čísla vycházejí i z údajů ministerstva financí.

Za vlády ČSSD v krajích se nejvíc zadlužily střední Čechy
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

 Podle údajů Asociace krajů přebíral Rath kraj od nynějšího ministra zemědělství Petra Bendla z ODS s dluhem necelých devět set milionů korun, ke konci letošního října ale narostl na 3,2 miliardy. K tomu má kraj nezaplacené faktury za půl miliardy a s další půlmiliardou dluhu počítá na jaře. 

Za dluhy může ODS, říká Rath

Podle ministerstva financí Rath jen za první rok vlády zvýšil dluh o dvě miliardy. Stamiliony jej stálo plnění předvolebních slibů. "Když jsem přišel na kraj, tak tam byly podepsané úvěrové smlouvy, jejichž celkový úvěrový rámec byl šest miliard. Čili to, co tam vidíte, to je dílčí čerpání," řekl HN Rath.

Zadlužení krajů podle asociace stouplo zhruba o šest miliard, na účtech také leží menší úspory než v době, kdy končila ODS. Jediným nezadluženým krajem zůstává Plzeňsko, uvedly HN.

Související:

Znechucený Rath: Lidé mají šetřit, vrchnost se přecpává na recepcích

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…