Hodný ministr Dobeš: Stát zaplatí studentům úroky za školné

31.10.2011 7:57

Budoucí vysokoškoláci mají na děti, že pro ně školné nebude představovat tak velkou zátěž, jak se může zdát na první pohled. Ministr školství Josef Dobeš (VV) uvažuje o tom, že úroky za studenty zaplatí stát. Miliardy korun ovšem sebere vysokým školám na přímých dotacích

Hodný ministr Dobeš: Stát zaplatí studentům úroky za školné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Čeští vysokoškoláci budou dříve či později platit školné. I když se tak nestane hned zítra, banky se tak mohou těšit na bohatou žeň půjček. Ministerstvo školství by ale rádo studentům alespoň částečně ulevilo. Zvažuje proto možnost, že úroky ze školného zaplatí stát. Můžeme si to dovolit? Šlo by o výdaje v řádu několika miliard ročně. Zprávu přináší dnešní Právo.

Dvacet tisíc korun za rok

Předpokládá se, že školné bude zavedeno v roce 2013 a ten student, který si nebude moct dovolit zaplatit částku maximálně ve výši dvaceti tisíc korun ročně hned, dostane možnost vzít si půjčku.

Sledujeme téma Školné

„Stát tuto věc garantuje. To znamená, že by úroky za studenta zaplatil. A my nyní ekonomicky načítáme, co to všechno znamená," vysvětlil Právu Dobeš. Na dotaz, zda by pak absolvent vysoké školy musel úroky státu vrátit, ministr odpověděl: „Pokud by student ukončil studium v řádném termínu, předpokládáme, že ne. Ale všechno nyní opravdu propočítáváme. Hledáme ideální řešení."

Vláda slibuje, že studenti budou sumu splácet, až dosáhnou průměrného platu, ale do té doby budou úroky narůstat. ˇVyřešení otázky, kdo je zaplatí, představí ministr školství Josef Dobeš (VV) na konci listopadu. K tomu je třeba dodat, že Dobeš plánuje ušetřit na dotacích vysokým školám, dostanou školné, ale přímé dotace budou osekány.

Související:

Zástupci vysokých škol odmítají školné. Studenti ho prý nedokáží splatit

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…