Stát tu není od zajišťování štěstí všech lidí. Vzkaz smutným voličům

01.11.2011 4:51

Sociální demokrat Vítězslav Jandák tvrdí, že k ČSSD dnes chodí naříkat ti, co volili ODS, TOP 09 či Véčka. Prý je tato vláda ožebračuje. Senátor ODS Jaroslav Kubera mu nevěří, podle něj voliči zmíněných stran nehledají systém dalších dluhů. Předseda Poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík mu pak vzkazuje, že vláda dnes napravuje to, co ČSSD zkazila v době šestiprocentního ekonomického růstu.

Stát tu není od zajišťování štěstí všech lidí. Vzkaz smutným voličům
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Karel Schwarzenberg, Petr Nečas, Radek John

"Bohužel je tam to, že oni volili tyhle Nečase, Kalousky, Schwarzenbergy. Vždyť spousta lidí volila TOP 09, VV, ODS a dneska chodí za námi naříkat a ptají se, co mají dělat. Je to smutné a jsou to opravdu velmi smutné lidské osudy. Ale opravdu - tato vláda udělá z mnoha lidí žebráky a bezdomovce. Už teď lidi nemají na nájem, ani na jídlo," říká poslanec za sociální demokracii.

Jandáku, to vaše vláda nás zadlužovala

"Já to především považuji od pana Jandáka za PR pro ČSSD. Sociální demokracie hned po volbách tvrdila, že jsme strašili Řeckem a že to byl podvod na voliče. Jak se ukázalo, Řeckem jsme rozhodně nestrašili, dnes už je tou nákazou postižená celá Evropa. A my neděláme nic jiného, že se snažíme zabránit mnohem větší ekonomické tragédii, která by nás postihla, pokud by se naše země dostala do tak závažné dluhové krize, v jaké jsou některé jiné země," prohlásil v reakci na Jandáka předseda Poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Související:

Ten navíc z řady dnešních problémů viní právě ČSSD. „Musím připomenout, že to byly právě sociálnědemokratické vlády, které v časech šestiprocentního ekonomického růstu byly schopny vyprodukovat takřka stomiliardové deficity," konstatoval Gazdík.

Je mi líto těch, kteří to odnesli, ale...

Proto Gazdík Jandákovo prohlášení považuje za úsměvné. Že se ale situace mnohých domácností zhoršila, to vnímá. „Ano, je mi skutečně líto každého, kdo se dostane do nezáviděníhodné situace. Takových lidských soudů jako starosta znám celou řadu a každému, kdo se na mě obrátí se snažím pomáhat. Nicméně stát není ten, kdo by měl z principu každému zajistit štěstí," myslí si poslanec.

Psali jsme:
Podnikatel bezdomovec vzpomíná na komunisty: Nečas nás nechá chcípnout

Hra na slepého Kalouska: Díru v rozpočtu asi zalepí občan
Kalouskovo ministerstvo zveřejnilo ekonomickou prognózu. Špatnou

Podle něj se každý má postarat o své štěstí sám. „A stát mu může pouze pomáhat, když se dostane do stavu nouze," říká poslanec s tím, že sociální demokracie roky pomáhala i těm, co v nouzi nebyli. „A my neděláme nic jiného, než že se snažíme ten stav napravit tak, aby bylo na ty, kteří pomoc skutečně potřebují," tvrdí Gazdík.

Cesta to podle něj není jednoduchá a řešení nelze najít ze dne na den. „A že se může stát, že se náprava té situace dotkne těch, na které to nemá dopadnout? Ano, to se bohužel děje, ale nikdo neumí udělat tak hluboké reformy, jaké jsme nuceni udělat bez bolesti. A to ani sociální demokracie," uzavřel Gazdík.

Viníci jsou magoři z EU

Senátor za ODS Jaroslav Kubera v Jandákových slovech také vidí jen propagandu. „Pan poslanec přeci nic jiného, než to co říká opozice, říkat nemůže," myslí si. Přesto i on si myslí, že situace je dramatičtější, než to z venku vypadá.

„To ale nesouvisí ani se sociální demokracií, ani s ODS nebo TOP 09, ale to souvisí s těmi magory, kteří dovedli Evropu tam, kam jí dovedli. S těmi, kteří pořád říkali, je to dobré, je to dobré a ono to nebylo dobré. A ani teď to není dobré," konstatoval Kubera.

Více k senátoru Kuberovi:
Chci plat jako modelka, žádá senátor. Vláda na to zřídila orgán
Kvůli EU budeme pít studenou kávu. Zrušit Brusel, zlobí se europoslanec
Kubera: To je hrůza. EU se hroutí a ještě ten IZIP
Kuberův plán na Romy: Vojáci a soudci do ulic. A trestat

Jedna generace je holt pokusnými králíky

Ten poukázal na to, že tíživá situace mnohých domácností nesouvisí s politikou, ale s nezodpovědným zadlužováním se. „Jestli splátka z jejich měsíčního příjmu činí dvacet procent, je to v pohodě. U nás ale splátka u řady rodin činí osmdesát procent. Ony si nabrali tolik, že pak stačí sebemenší výkyv a už nejsou schopny to splácet," popisuje problém Kubera.

S pomocí domácnostem v této souvislosti pak Kubera vidí největší problém. „Jak potom poznat ty, kteří se do tíživé situace nedostali vlastní vinou od těch, kteří chtěli mít rychle všechno, půjčovali si a teď nemají na splátky".

A jak to podle senátora dopadne? „No podle pana Kubery jedna generace bude sloužit jako pokusný králík a ty další už budou rozvážnější. Pro nás to bylo něco nového, v devadesátých letech se braly půjčky s třinácti čtrnácti procentním úrokem a dokonce ještě dneska chudáci splácet za nějaký stánek nebo něco podobného, kde vlastní dluh je malý, ale úroky nabíhají do obrovských částek," popisuje Kubera zkušenosti mnohých s tím, že geniální řešení neexistuje.

Jandákové by si půjčovali víc a víc a víc...

Na domácnostech pak Kubera poukázal na to, že nevěří, jak Jandák říká, že za ním chodí voliči ODS a TOP 09. „Protože voliči těchto stran nevěří, že funguje systém, zadlužme se ještě víc. To může fungovat chvíli, ale pak přijde to, co teď přišlo, že už to dál nejde," je přesvědčen senátor. „Tihle Jandákové ti by chtěli víc, víc si pučte, znova si pučte. Ono to fakt chvíli funguje, ale pak se ukáže, že perpetuum mobile to není," uzavřel Kubera. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…