Heger si s pojišťovnami plácl: Nemocnice od roku 2013 zruší deset tisíc lůžek

31.10.2011 16:35

Zdravotní pojišťovny se dnes s ministerstvem zdravotnictví dohodly na tom, že se zruší deset tisíc nemocničních lůžek. Pojišťovny do konce roku vypoví smlouvy všem nemocnicím a celý příští rok budou jednat o smlouvách nových. Upozornil na to Český rozhlas.

Heger si s pojišťovnami plácl: Nemocnice od roku 2013 zruší deset tisíc lůžek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

Náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek Radiožurnálu pak v souvislosti s rušením lůžek řekl, že důvodem není jen úspora peněz. Cílem je podle něj pacient pro něhož by měla být zaručena kvalitní a bezpečná péče.

„Tím, že máme péči dekoncentrovánu, to znamená zařízení, kde se provádí málo operací, tak není zaručena kvalita a bezpečnost prováděné péče pro pacienty. Dochází k určitému rozmělňování zdrojů, dochází k nehospodárnému nakládání s prostředky," uvedl Nosek pro rozhlas.

Podle ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP ) Pavla Horáka ale pojišťovny začnou jednat s nemocnicemi o změnách lůžkové sítě až od 1. ledna.  Upřesnil však, která oddělení postihne rušení lůžek asi nejvíc.

Nevyužitá jsou dětská oddělení

„Chronicky nevyužitá jsou dětská oddělení, protože děti v dnešní době je potřeba hospitalizovat jenom ve výjimečných případech. Jsou to malé operační obory, to znamená krční, oční, kde se většina výkonů dá dělat ambulantně. Jsou to oddělení běžné chirurgie, kde se řada výkonů dá dělat v jednodenní chirurgii. Velmi jsou nevyužitá některá oddělení gynekologicko-porodnická," řekl k tomu Horák.

I zaměstnanecké pojišťovny podle rozhlasu s rušením lůžek souhlasí. Potvrdil to šéf Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.  Podle něj začnou pojišťovny dávat výpovědi už počátkem prosince. Nové smlouvy budou platit od 1. ledna 2013.

„Celý příští rok je prostor na to, abychom diskutovali jak v rámci krajů, v rámci jednotlivých řetězců nebo v rámci fakultních nemocnic a podobně, k jakým změnám dojde. Chceme to diskutovat v rámci odborné zdravotní sekce na Svazu zdravotních pojišťoven, budeme to samozřejmě diskutovat i s ministerstvem, abychom nedělali kroky, které jsou nereálné nebo nepřipravené," dodal Gajdáček.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…