V Česku vznikla webová databáze prodejů veřejného majetku

01.11.2011 12:20

V Česku vznikla internetová databáze s informacemi o prodejích a dražbách veřejného majetku. Ambicí dnes zprovozněného portálu Vasmejetek.cz je zahrnovat data o prodejích státního majetku včetně jinak obtížně dostupných informací. Zástupci webu, ne který je přístup částečně zpoplatněn, to oznámili na dnešní tiskové konferenci.

V Česku vznikla webová databáze prodejů veřejného majetku

Stát zveřejňuje informace o veřejných dražbách na serveru Centralniadresa.cz, který provozuje Česká pošta. Podle provozovatelů nového webu ale Centrální adresa neposkytuje úplné informace. Zveřejňuje totiž údaje o veřejných dražbách, ale už ne například o aukcích.

Veřejnost má právo na informace o prodeji státního majetku

"Elementárním impulzem pro vytvoření internetového portálu Vasmajetek.cz byla současná neutěšená situace v České republice, kdy stát a státní správa prodávají ročně majetek za desítky miliard korun, ale veřejnost se o velké části těchto prodejů nemá šanci dozvědět," řekl ředitel projektu David Hlinka.

Stát skutečně nemá informace o prodejích například obecního majetku, který radnice prodávají prostřednictvím aukcí, připustila na tiskové konferenci mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Jana Jabůrková. "Proto MMR usiluje o změnu zákona, aby se státní a obecní majetek musel prodávat v první řadě hlavně prostřednictvím dražeb," uvedla mluvčí úřadu.

Celý problém vyplývá z toho, že aukce a dražba nejsou synonyma. "Zásadním rozdílem mezi dražbou a aukcí je způsob nabytí vlastnictví - u dražby se nabývá přechodem po doplacení ceny dosažené vydražením zpětně k okamžiku udělení příklepu. U aukce se jedná o prodej, tedy převod vlastnictví na základě kupní smlouvy uzavřené mezi prodávajícím a kupujícím," popsala na novém portálu ředitelka odboru veřejných dražeb MMR Zdeňka Niklasová.

Informace o prodejích drobného majetku poskytuje nový portál zdarma, přístup ke kompletní databázi ale zpoplatňuje. Ředitel projektu Hlinka nevylučuje, že v budoucnosti jeho provozovatelé prodají část portálu investorovi. "Nyní jednáme s několika firmami, které nás podporují. Bude ale hlavně záležet na motivaci, s níž by investor do projektu vstupoval," uzavřel šéf portálu.

Související:

Manifest: Veřejnost proti korupci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …