ČSSD ohlásila obstrukce a spouští protivládní petici

01.11.2011 12:45

Opoziční ČSSD ohlásila obstrukce ve sněmovně kvůli opětovnému schvalování vládních reforem. Sociální demokraté zároveň spouštějí petici proti reformám a za odchod koaličního kabinetu Petra Nečase (ODS), řekli dnes novinářům předseda a místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka a Jiří Dienstbier.

ČSSD ohlásila obstrukce a spouští protivládní petici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sněmovna má dnes na programu projednání předloh důchodové, zdravotnické a sociální reformy, které vetoval nebo vrátil opoziční Senát. Koalice má v dolní komoře dostatek hlasů na to, aby reformy prosadila.

Vláda privatizuje penze, to si zatím nikdo nedovolil

"Sociální demokraté chtějí udělat všechno pro to, aby návrhy takzvaných reforem, které odmítl Senát Parlamentu ČR, v Poslanecké sněmovně neprošly," řekl Sobotka. Předseda opoziční ČSSD uvedl, že obstrukce je legitimní nástroj parlamentní politiky. Koalice po zahájení schůze prosadila jednání sněmovny o reformních zákonech do noci a o nadcházejícím víkendu. Sněmovna také schválila omezení řečnické lhůty na deset minut.

Nová petice ČSSD ZDE

Sociálním demokratům vadí zejména důchodová reforma, která umožní vyvést část peněz z průběžného státního pilíře do soukromých fondů. Sociální demokraté žádají nejméně odložení její účinnosti, která se předpokládá od roku 2013. "Reformy nás přiblíží kritické řecké situaci," prohlásil šéf ČSSD.

Kvůli odporu vůči vládním reformám sociální demokraté dnes spouštějí na sedmdesáti místech v republice petici. "Chceme dát prostor nejen kritikům vládních návrhů na půdě sněmovny, ale i občanům," řekl Sobotka.

Jedním z bodů petice je vyjádření nesouhlasu s vládním návrhem důchodové reformy, který je podle textu spojený s riskantním vyvedením peněz ze státního průběžného systému do soukromých fondů. Druhým bodem je nesouhlas s politikou reforem "pro nejbohatší", zvyšováním DPH a zdražením zdravotní péče. Třetím bodem je požadavek, aby Nečasova vláda podala demisi.

Související:

Poslanci budou jednat k reformám i v sobotu a v neděli. Odhlasovali to, ale opozice je proti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…