Zloduch Březina v poutech, vláda mafie? Koalice se brání: Je to poctivec

02.11.2011 9:08

Kauza prvního náměstka primátora Karla Březiny (ČSSD) opět zamíchala pomyslnými kartami mezi členy pražského magistrátu. Opoziční TOPka jej už vidí v poutech a je v očekávní zásahu "chapadla pražské mafie." V Březinově osobě vidí důkaz politické špíny a volá po jeho odstoupení. Koalice, ale překvapivě i komunisté, ale politika hájí. Zrovna TOPka prý není z těch, kdo by měli sypat na druhé špínu. Naopak.

Zloduch Březina v poutech, vláda mafie? Koalice se brání: Je to poctivec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Březina

O náměstku primátora Karlu Březinovi (ČSSD) už toho bylo napsáno i řečeno mnohé. V jeho hodnoceních se snad až příliš často objevuje jediné slůvko. "Kontroverzní".

Březina je totiž spojen hned s několika podibnými zakázkami, nyní je navíc obžalován ze zkreslování údajů o hospodaření a jmění zkrachovalých firem, v nichž působil. Jeho jméno tak u veřejnosti, ale i mezi zástupci pražské opozice, působí jako rudý hadr na býka.

Spoutaný náměstek a mafie. Na co ještě čekat?

"Čekáme nejspíš na odvedení prvního náměstka v poutech. Na co budou ještě koaliční politici čekat při pohledu na spoutaného prvního náměstka bude velmi zajímavé. nebo by snad mělo každým dnem zasáhnout nějaké chapadlo pražské mafie? Proto to čekání," uvedl na adresu prvního náměstka pražského primátora šéf zastupitelů TOP 09 Tomáš Hudeček.

Březina ke své kauze: Reprezentoval jsem jen příslušného věřitele

Policie navrhla obžalovat náměstka pražského primátora Březinu

Pražští Zelení: Náměstek Březina se chystá solit chodníky

Praha podle něho klesla v případě, že funkci jejího prvního náměstka vykonává muž obžalovaný z trestného činu, už neuvěřitelně hluboko. Zabředává prý do "morálního balastu a politické špíny."

Zoufalá TOPka. Chce se prý zviditelnit

Sám Březina si ale z obviňování ze strany opoziční strany nic nedělá."Zdůrazňuji, že má kauza nikterak nesouvisí s mým působením na Magistrátu hlavního města Prahy. I proto beru výroky TOP 09 jen jako jejich snahu o zviditelnění," sdělil ParlamentnímListům.cz obžalovaný Březina. Dodal, že je přesvědčen o své nevině a před soudem se hodlá očistit od všech podezření.

Také podle dalšího člena pražské koalice, zastupitele Borise Šťastného (ODS), ale TOPka slyší trávu růst. Březina je prý pracovitý člověk. O jeho případné rezignaci tak nechce ani slyšet.

Práce a píle. To je Březina

"V mých očích Karel Březina zůstává stále stejným člověkem, tedy pracovitým, poctivým a čestným politikem. Ctím presumpci neviny, věřím mu, že nic nespáchal a k ničemu ho proto vyzývat nebudu a stejně tak v této souvislosti nebudu cokoli navrhovat pražské ODS," uvedl pro ParlamentníListy.cz Šťastný.

Hudeček (TOP 09): Karel Březina by se měl okamžitě vzdát funkce radního

K otázce Březinovy obžaloby pak uvedl. "Chci mu dát šanci, aby se u soudu mohl obhájit."

Na straně Březiny stojí překvapivě i zástupce pražské KSČM, zastupitelka a poslankyně Marta Semelová. "Ctím presumpci neviny. TOPka by se měla podívat do svých řad, takovýchto silných vyjádření z její strany bych se zdržela," řekla ParlamentnímListům.cz.

Komunistka: Být Březinou, neváhám a rezignuji 

Prvního náměstka k odstoupení nabádat nebude. Pokud by však ona sama byla v jeho kůži, rezignovala by. "Být na jeho místě, tak určitě odstoupím," dodala Semelová. Přiznala však, že veškeré informace, které dosud o jeho případu má, jsou výhradně z médií. "Je třeba vyčkat relevantních informací. Je známo, že některé kauzy i v minulosti byly rozpoutány čistě účelově," dodala výmluvně.

Až soud ukáže, láme se Hulinský

Také člen téže partaje jako obžalovaný Březina, zastupitel Petr Hulinský, se prozatím  stranického kolegy zastává. Zatím. „Čekám na rozhodnutí soudu, to bude rozhodující. Do té doby ctím presumpci neviny a nechci nic předjímat," řekl redakci. Stejně jako Březina připomněl, že Březina postupem, z něhož je obviňován, nezpůsobil žádnou škodu.

Karlu Březinovi hrozí za krach firem, který měl způsobit, až dva roky odnětí svobody a zákaz činnosti. Náměstek primátora ale tvrdí, že filmy byly ve špatném stavu už předtím, než do nich vstoupil, a na jejich nepříliš povedeném závěru tak podíl nenese.

Březina ke své kauze: Reprezentoval jsem jen příslušného věřitele

Náměstek primátora Březina půjde před soud

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…