Ministr Dobeš: To je lež, že kvůli Romům ruším zvláštní školy

02.11.2011 10:05

EXKLUZIVNĚ Ministr školství Josef Dobeš z Věcí veřejných se ohradil proti tomu, že by chtěl rušit speciální a praktické školy kvůli požadavkům Agentury pro sociální začleňování v materiálu Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období 2011 – 2015.

Ministr Dobeš: To je lež, že kvůli Romům ruším zvláštní školy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

„Uvádím na pravou míru informace, které se šíří médii o tom, že ministerstvo školství uvažuje o zrušení speciálních a praktických škol. Toto není pravda, naopak si velice vážím speciálních pedagogů a jejich práce. Jsem hrdý na to, že tu máme tradici, která je ojedinělá v Evropě. Máme tu odborníky, kteří umí pracovat s handicapovanými dětmi," řekl ParlamentnímListům.cz ministr školství Josef Dobeš.

Psali jsme:

Nelze ale umisťovat Romy bez mentálního postižení

„Co je třeba říci, co musíme udělat, a to v souladu s dokumentem úřadu vlády, kde strategickým úkolem v lokalitách sociálně vyloučených je to, že se do speciálních škol nesmí dostávat děti, u kterých není mentální postižení. Za druhé je třeba uvést, že síť speciálních a praktických škol je stejně široká jako u všech ostatních typů škol, nepochybně proto musí dojít k optimalizaci, ale je potřeba dávat podporu speciálním pedagogům a vážit si jejich práce," dodal Dobeš.

SLEDUJEME téma Romové

Problémem ale je, že romské děti přicházejí do škol často nepřipravené, bez sociálních návyků, aniž by však musely být nějak psychicky retardované. Přesto mohou brzdit ostatní děti a učitelé nemají kapacity a mnohdy ani specializaci na to, aby se jim věnovali. 

Preferování menšiny na úkor většiny?

Nedávno Asociace speciálních pedagogů vyjádřila svůj nesouhlas s materiálem s názvem Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období 2011 - 2015, který je vytvořen Agenturou pro sociální začleňování v romských lokalitách pod vedením Martina Šimáčka, a který je na jednání vlády předkládán Monikou Šimůnkovou, zmocněnkyní vlády pro lidská práva.

Čtěte také: Liška nechce Romy ve zvláštních školách. Nevzdělají se tam

Pedagogové na speciálních školách nesouhlasili s tím, že by děti s nejrůznějšími druhy postižení nebo poruchami učení by měly být údajně postupně zařazovány do běžných škol. Strategii na léta 2011 až 2015 kantoři odmítli jako neodbornou a "veskrze tendenční a vše zjednodušující".

Čtěte také: Dobeš sází na školy: Na nevychované romské děti autoritu učitele

„Materiál je ve své podstatě, byť se to některým nemusí zdát, textem nedemokratické povahy. Preferuje pouze jednu část našich občanů, eufemisticky pojmenovanou se ‚sociálním znevýhodněním‘. A to na úkor všech ostatních, kteří potřebují naprosto stejný zájem a podporu," kritizuje asociace ve svém stanovisku.

Kdo to bude platit

V oblasti vzdělávání navrhuje vládní strategie změnit financování škol tak, že na děti z de facto romských ghett by školy měly dostávat peníze navíc. Děti z těchto rodin by také měly mít mateřskou školu zdarma. Ty, které by mohly mít v budoucnu problémy s učením, by měly mít školku dokonce povinnou. Děti z "vyloučených oblastí" by také měly dostávat příspěvek na jízdné, stravu, pomůcky či školní výlet. Příspěvky mají podle dokumentu zajistit, aby se děti integrovaly a měly stejné podmínky jako jejich vrstevníci z většinové společnosti.

Čtěte také: Koalice školám: Integrujte Romy a zaveďte psychology

Strategii vláda Petra Nečase schválila v září. Dokument, jenž připravila vládní agentura pro začleňování Romů a předložila vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková, obsahuje opatření majících zlepšit bezpečnost, bydlení, sociální služby, zdraví, vzdělávání a také zaměstnanosti, systému rozdělování sociálních dávek a v regionálním rozvoji.

V Česku existuje podle pět let staré analýzy přes 300 chudinských domů a čtvrtí, v nichž žije až 80 tisíc lidí, převážně Romové. Většina dospělých v těchto ghettech nemá práci. Rodiny bývají často závislé na sociálních dávkách. V poslední době se situace vyostřila zvláště na severu Čech.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…