Fagan žádá zveřejnění dokumentů ke karlovarským dluhopisům

01.11.2011 18:25

Americký právník Edward Fagan předal dnes před polednem na podatelně ministerstva financí několikastránkový seznam požadavků ohledně karlovarských dluhopisů z roku 1924. Chce, aby potvrdilo, že akcie jsou platné, a zveřejnilo dokumenty dokazující, zda se stát s majiteli vypořádal, nebo ne.

Fagan žádá zveřejnění dokumentů ke karlovarským dluhopisům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Ministerstvo už v pondělí oznámilo, že jejich proplacení odmítá. Závazky z těchto dluhopisů jsou podle úřadu desítky let promlčeny. Fagan dnes před novináři naznačil, že je v kontaktu s vlastníky obdobných cenných papírů Prahy a i u nich by mohl požadovat proplacení. "Chystám další balíček," řekl na dotaz ČTK. Pražská radnice je přesvědčena, že nemá z minulosti závazky. Dluhopisy z dvacátých let minulého století Praha vyřešila v roce 1962. Prověří ale archivy.

Nejde mi o peníze, brání se Fagan, ale po Varech žádá miliardy

Podle České televize dluhopisy podobné karlovarským vydaly i Praha a Bratislava a firmy, třeba Škodovy závody a První brněnská strojírna. Fagan dnes později ČTK sdělil, že se vedle dvou druhů karlovarských cenných papírů zajímá o čtyři druhy československých státních dluhopisů a dva druhy pražských. Seznam poslal ČTK elektronickou poštou, jde o kopii několika stran blíže neurčeného dokumentu, který obsahuje seznamy cenných papírů i odjinud, například z bývalé NDR, Ruska, Číny, Mexika či státu Mississippi.

Za karlovarské dluhopisy by podle dřívějšího vyjádření Fagana mohlo být kolem deseti miliard korun. Dnes ale řekl, že v první fázi sporu chce vyjasnit legální rámec akcií. "Pokud vám někdo řekl, že žádám peníze, to není pravda. Já jsem nikdy peníze nežádal. Ale je zde protokol, který má ukázat, že cenné papíry jsou platné, nejsou padělané, jsou opravdové. V prvním kroku se zajímám o tento protokol," řekl novinářům.

Jedná se podle něj o memorandum procedur mezi radou USA pro ochranu zahraničních majitelů cenných papírů a bývalou ČSSR z roku 1984 a s tím spojené dokumenty. V listopadu se prý setká s náměstkem ministra Janem Gregorem. Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob ČTK řekl, že Fagan dnešní schůzku domluvenou neměl. Šéf protokolu mu proto řekl, ať požádá o setkání s Gregorem, pod něhož veřejné rozpočty spadají. "Kdy se schůzka uskuteční, nevím, pan náměstek je velmi vytížený," uvedl Jakob.

Ministerstvo tvrdí, že je vše vypořádáno

V pondělí Fagan o svých požadavcích jednal s karlovarským primátorem Petrem Kulhánkem. Fagan řekl, že s názorem ministerstva zásadně nesouhlasí, a když jeho nárok neuzná, obrátí se na soud.

Ministerstvo financí provedlo právní analýzu a rešerši všech historických dokumentů, které poskytly archiv České národní banky a Národní archiv. Prostudovalo i právní podklady poskytnuté z USA. Z analýzy vyplývá, že se někdejší Československá socialistická republika se závazky vyplývajícími z těchto dluhopisů vypořádala, a to odděleně jako součást takzvaného tuzemského a zahraničního bloku, uvedl v pondělí Jakob.

Podle ministerstva nejde o první pokus Fagana uplatňovat nároky z dluhopisů vydaných evropskými emitenty před druhou světovou válkou. V soudních sporech ve státu New York, ve kterých Fagan vystupoval nejprve jako právní zástupce a později i jako žalovaná strana, byly podle ministerstva tyto nároky zamítnuty mimo jiné právě kvůli uplynutí promlčecích lhůt. Fagan ale tyto názory komentoval jako zavádějící a nepravdivé.

Související:

Od Karlových Varů chci miliardy, říká Fagan

Advokátu Faganovi dochází trpělivost. Vary dostaly ultimátum

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…