Vláda projedná zemědělské dotační programy pro rok 2012

01.11.2011 18:58

Vláda ve středu projedná národní dotační programy v zemědělství pro příští rok. Návrh, který má ČTK k dispozici, počítá pro 13 programů s necelými 197 miliony korun, což by proti letošnímu roku znamenalo výrazné snížení. Národní dotační programy však představují jen velmi malou část celkových agrárních podpor.

Vláda projedná zemědělské dotační programy pro rok 2012
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna bez poslanců

Začátkem loňského listopadu vláda schválila na národní dotace pro letošní rok celkem 520 milionů korun, což bylo o více než polovinu méně než o rok dřív. Během následného projednávání ve sněmovně byl ale objem národních dotací zvýšen na celkem 677 milionů Kč.

Sto devadesát sedm milionů na příští rok

Na podpis prezidenta republiky navíc v současnosti čeká Senátem schválený návrh, který má dotační programy pro letošní a příští rok posílit o 1,1 miliardy Kč z peněz Pozemkového fondu. Peníze mají mimo jiné směřovat na podporu upadajících chovů prasat a drůbeže.

Z celkové částky 197 milionů korun pro příští rok je 125 milionů určeno na dotace neinvestičního charakteru a 71,7 milionu Kč má zemědělce podpořit při nákupech dlouhodobého hmotného majetku. V rámci národních dotačních programů jsou podporováni také včelaři, zpracovatelé zemědělských produktů, národní hřebčíny nebo rybníkáři.

Loni přes rozsáhlé vládní úspory celkové dotace tuzemským zemědělcům vzrostly o 600 milionů na 38,5 miliardy Kč. Zatímco dotace z rozpočtu Evropské unie rostou a jejich podíl na celkových dotacích byl v loňském roce 68 procent, podpory z národního rozpočtu naopak klesly. Zemědělci loni pobírali dotace o 250 procent vyšší než před vstupem země do Evropské unie.

Čeští zemědělci, stejně jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, i tak pobírají na dotacích z EU stále méně peněz než farmáři v původních členských státech. Úrovni dotací ve starých členských státech se mohou tuzemští farmáři přiblížit právě díky platbám z národních rozpočtů. Dotační rozdíly by měly zmizet, nebo se alespoň výrazně zmírnit až v roce 2014.

Související:

Rok 2010 byl v zemědělství dobrý, chválí si Fuksa

Prezident odvolal ministra zemědělství Ivana Fuksu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…