Rozpočet je nespravedlivý a falešný, napadal vládu Urban

01.11.2011 19:30

Myslíme si, že rozpočet je nespravedlivý a falešný, také je manažersky chybný a navíc jde přímo proti vládnímu prohlášení, neboť přímo v něm vláda píše, že nebude snižovat finance do infrastruktury, což teď dělá, prohlásil v České televizi poslanec Milan Urban (ČSSD). Místo toho by měl podle něho Kalousek raději využít peníze, které dnes obrazně leží na chodníku.

Rozpočet je nespravedlivý a falešný, napadal vládu Urban

Coby představitel opozice neponechal Milan Urban na připravovaném rozpočtu pro rok 2012 nit suchou. Reformy, které vláda realizuje, ve skutečnosti reformami nejsou, správce státní kasy se nestará o příjmovou stránku rozpočtu a umí jen škrtat. Odmítá prý do státní kasy dát i ty peníze, které takříkajíc leží na chodníku, myslí si poslanec za ČSSD.

Firmám zvýšení daní nevadí, lidem ano

Urban má za to, že ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) by měl zvýšit daň firmám o dvě procenta, to by prý podnikatelé unesli a ekonomice by to pomohlo. Na druhé straně by neměl zvyšovat DPH, to je z hlediska občanů krok takřka katastrofický. V neposlední řadě by měl mít také Kalousek dost odvahy, aby řekl pravdu o rozpočtu. Jak bude vypadat ve skutečnosti? Na námitku moderátorky, že to přece nemůže vědět, poslanec odvětil, že přesnější odhady, byť ne dokonalé, by jistě dodat mohl.

„Myslíme si, že rozpočet je nespravedlivý a falešný, také je manažersky chybný a navíc jde přímo proti vládnímu prohlášení, neboť přímo v něm vláda píše, že nebude snižovat finance do infrastruktury, což teď dělá," prohlásil Urban. Namísto toho by prý vláda měla využít peníze ze státního podniku Lesy ČR nebo snížit spotřební daň na naftu a tím nalákat firmy, aby znovu tankovaly v Česku. „Státní rozpočet by si tak mohl polepšit i o 9 miliard korun. To jsou peníze, které leží na chodníku, a ministr financí je odmítá zvednout.

V okamžiku, kdy se Urbana moderátorka zeptala, proč neprováděla reformy už ČSSD v době, kdy vládla v této zemi a hospodářský růst dosahoval šesti procent, Urban odvětil, že jde o politické klišé a že by bylo třeba mluvit o konkrétních krcích. Zdůraznil ovšem, že to, co vláda dělá dnes, žádné reformy nejsou.

Foto: cssd.cz 

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …