Armáda chce tři nové obrněnce pro Afghánistán. Za 100 milionů

01.11.2011 21:45

Vojenské zpravodajství žádá tři nové obrněnce pro speciální jednotku v Afghánistánu. V terénu je prý potřebuje, informovala Česká televize (ČT). Vojáci chtějí vozy Jackal od britské firmy Supacat, investice může dosáhnout sta milionů korun. Už dříve přitom armáda koupila čtyři další typy vozidel. Vozy Jackal by navíc byly k dispozici nejdříve v druhé půlce příštího roku, kdy už začnou Češi postupně Afghánistán opouštět.

Armáda chce tři nové obrněnce pro Afghánistán. Za 100 milionů

"Supacat je jediné obrněné vozidlo svého druhu, které má schopnost přepravy těžkým transportním vrtulníkem," řekl ČT mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Dodal, že vozy nejsou určeny pouze pro Afghánistán. "Vozidla budou využitelná kdekoli ve světě, kam bude potřeba nasazení speciálních sil," řekl Pejšek. Armádní požadavek však přichází v době, kdy ministerstvo hledá úspory a tvrdě škrtá na platech i na výzbroji.

Neužitečné vozy Dingo

Armáda podle ČT nyní používá mnoho typů vozidel, ale zapůjčené automobily MRAP speciálním silám nevyhovují, nakoupené pandury taky nechtějí, stejně jako vozy Iveco či Dingo.

Vozy Dingo se podle ČT do boje příliš nehodí - mají slabý motor a kulomet jim nestřílí dozadu. Dinga přitom nakoupilo před čtyřmi lety také Vojenské zpravodajství, a to přes firmu MPI Group, která v éře ministra Martina Bartáka dodala armádě bez výběrového řízení materiál za stovky milionů korun. Právě MPI Group teď nabízí i Supacaty; ministerstvo ale tvrdí, že tentokrát vypsalo otevřený tendr.

Nákup vojenské techniky pro českou armádu provází řada nejasností. Třeba nákup transportérů Pandur od loňského léta kvůli podezření z korupce vyšetřuje policie. Smlouva na dodávku vozidel, kterou ministerstvo uzavřelo v roce 2009, média označují za neúměrně vysokou.

Související:

České pandury jsou čtyřikrát dražší než ty portugalské se stejnou výbavou

Analýza: České pandury jsou lepší než portugalské, proto dražší

Vyšetřit Pandury bez Zahálky? Těžké, přiznal Kubice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …