Žena za pultem a jiné "haraburdí". K smíchu, myslí si ministr kultury

02.11.2011 5:01

Velice solidními výsledky sledovanosti se mohou chlubit normalizační seriály, po nichž nejčastěji sahá TV Barrandov. Vzhledem k jejímu postavení v hierarchii tuzemských televizí je až s podivem, že na jeden z dílů Ženy za pultem se dívalo 455 tisíc diváků. Pak ani nepřekvapí, že na domácí jedničku TV Nova se při vysílání seriálu Plechová kavalerie dívalo v průměru milion a čtvrt diváků. Co je na desítky let starých seriálech přitahuje?

Žena za pultem a jiné "haraburdí". K smíchu, myslí si ministr kultury

Tři i čtyři desítky let staré seriály, které byly povětšinou propagandou tehdejšího režimu, dokážou i dvaadvacet let po jeho změně přilákat k obrazovkám neočekávané počty diváků. A to se do jejich už několikátých repríz nejčastěji pouští TV Barrandov, která u diváků rozhodně nebývá první volbou. Pak stačí, aby si v čase prázdnin jeden ze seriálů vybrala tuzemská jednička TV Nova a sledovanost vylétne až k milionu a čtvrt diváků.

Řeč je o Plechové kavalerii, jejíž žádný díl neklesl sledovaností pod milion sto tisíc diváků a podíl na sledovanosti se pohyboval od 33 do 39 procent. Tedy více než třetina lidí u obrazovek upřednostnila v létě letitý seriál před jakoukoli jinou televizní nabídkou. Z dalších dat ATO - Mediaresearch, která pro ParlamentníListy.cz zpracovala MÉDEA, a.s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k.s. také vyplývá, že solidní přízni se těší i jiné seriály, i když se divácký zásah na TV Barrandov s TV Nova poměřovat nedá.

Majorem Zemanem už jsou diváci přesyceni

Platí to i pro seriál Žena za pultem, jehož jeden z dílů sledovalo 455 tisíc diváků a podíl na sledovanosti dosáhl 12,2 procenta. Zahanbit se v těchto týdnech nedá ani nejvíce propagandistický seriál Muž na radnici, jehož díly zatím na TV Barrandov sledovalo od 258 do 305 tisíc diváků. „Bylo by zajímavé vědět, jaká složka obyvatel ty seriály sleduje. Spíše to jsou starší lidé, kteří si při nich připomínají svou minulost. Navíc to jsou jednoduché seriály, v nichž vítězí takzvané dobro nad zlem v tehdejším pojetí," glosuje pro ParlamentníListy.cz socioložka Jiřina Šiklová oblibu seriálů z minulého režimu.

Jako poražený ze souboje se Ženou za pultem vyšlo Třicet případů majora Zemana, které se při posledním vysílání dostávaly jen těsně přes dvousettisícovou hranici. „To ani není nijak překvapivé, vždyť major Zeman byl už tolikrát reprizován, že se té nízké sledovanosti ani divit nelze. Naopak se zvýšil zájem o herečku Švorcovou," připomíná socioložka, že hlavní představitelka seriálu před letošním skonem ještě napsala knížku a víc se o ní psalo v médiích v souvislosti s jejím zdravotním stavem.

Dietl chtěl něco říct. Teď jde jen o reklamu

Předseda Věcí veřejných Radek John upozorňuje, že tehdejší seriály se točily s podstatně větším rozpočtem, než kolik se na ně vynakládá teď, takže jsou z hlediska řemesla kvalitnější než ty točené dnes. „Navíc když psal Jaroslav Dietl seriál, chtěl jím něco říct. Zato většina těch nynějších je protahováním dílů jen proto, aby udržely lidi u televize a mohly k seriálům získat nějakou reklamu a samo sdělení v seriálech často chybí. Je to souboj písmenek proti mýdlovým operám jako nosičů pod reklamou," říká pro ParlamentníListy.cz k úrovni novodobých seriálů šéf VV.

Podle něj hraje důležitou roli i takzvaný vzpomínkový optimismus. „Řada lidí vzpomíná na své hezké časy, když byli mladí a některé reálie jim je připomínají," podotýká John. V tom je s ním zajedno poslanec KSČM Miroslav Opálka. „Ty seriály se nevysílaly dost dlouhou dobu, takž zde určitě funguje jistý hlad a nostalgie. Na druhé straně jsou ale tyto seriály zcela jistě ´o něčem´. Na rozdíl od těch, jimiž jsou soudobí diváci krmeni dnes a denně. Na ty nové se já nemůžu ani koukat," přiznává pro ParlamentníListy.cz stínový ministr práce a sociálních věcí.

Z nynějšího marasmu utíkají lidé do časů seriálů

To předseda pražské organizace TOP 09 František Laudát upozorňuje na to, že Češi rádi zapomínají. „Řekl bych, že je to v důsledku jistého marasmu, který tu dnes je, ale mám dojem, že lidé ho někdy zveličují. Vidíme to například i v bývalém východním Německu, které jeho západ vytáhl poměrně vysoko. Na minulost se obvykle rádo nostalgicky vzpomíná, i kdyby nebyla nejlepší. Stejně tak se přece vzpomíná na mládí, kdy se potlačí ty nehezké vzpomínky a v paměti nám zůstane to hezké," poukazuje pro ParlamentníListy.cz i Laudát na nostalgii jako jeden z nejdůležitějších důvodů obliby seriálů.

Podobně jako socioložka Šiklová, tak si i poslankyně ČSSD Hana Orgoníková vysvětluje diváckou přízeň starších seriálů tím, že v nich vždy dobro vítězilo nad zlem. „My Češi máme rádi pohádky a naše generace zvlášť. Tam se vždy všechno v dobré obrátí, na rozdíl od toho, co se teď tady děje. Ten binec, co se u nás odehrává, nás vede jen k tomu, že se tak rádi podíváme na pohádky," poukazuje Orgoníková pro ParlamentníListy.cz na jakýsi únik před realitou. Zatímco Plechová kavalerie ji nijak neoslovila, Žena za pultem v ní měla věrnou divačku. „Tam jsem objevila Hanu Maciuchovou, kterou mám od té doby moc ráda," dodává poslankyně.

Lidé se na tehdejší seriály dívají proto, aby se zasmáli

Naopak s velkým despektem pohlíží na předlistopadové seriály ministr kultury Jiří Besser. „Myslím, že se při nich mohou lidé hodně věcem zasmát, a protože jim to televize v jiných pořadech nenabízí, sledují tyto," nabízí pro ParlamentníListy.cz svůj výklad jediný člen vlády za hnutí Starostové a nezávislí. Poslanec TOP 09 Daniel Korte připomíná vedle nostalgie i opatrovnickou roli státu. „Myslím, že to souvisí s těmi časy, kdy byl rohlík za třicetník a život v podstatě jednoduchý -nalinkovaný od rána do večera. A ten na člověka nekladl nároky, aby se musel sám rozhodovat," uzavírá pro ParlamentníListy.cz Korte.

K věci:


Foto: Zbyněk Pecák


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Jiří Hroník, Radmila Zemanová-Kopecká

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…