Kupte si kus kampaně, klidně platební kartou, vyzývá TOPka

01.11.2011 23:55

Dary od příznivců jsou jedním ze způsobů financování politických stran. Pouze dvě z větších politických stran na svých stránkách přímo vyzývají voliče, aby jim dávali peníze. TOP 09 dokonce od pondělí zavedla novinku - peníze jim můžete poslat prostřednictvím platební karty.

Kupte si kus kampaně, klidně platební kartou, vyzývá TOPka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Loni poslali příznivci Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska do stranické pokladny úctyhodných 38 milionů korun. Druhou stranou, která žádá o dary je Strana zelených. To však neznamená, že by i ostatní strany nedostávaly peníze od svých sympatizantů. Například ČSSD dostane v darech 40 milionů.

Některé strany od svých voličů nežádají přímo finanční dary, ale nabízí prodej různých předmětů. Věci veřejné prodávají USB flashky, propisovačky a dokonce pohankové polštáře. ČSSD má v nabídce e-shopu sandály, trička, či píšťalku. ODS zase nabízí náramek, mikinu a také datovou flasku. Zajímavé je, že dvougigová paměťovka ODS stojí 255 korun, zatímco u VV jednogigová 300 korun.

TOP 09 dostala loni 38 milionů od lidí

Podpořit pravicovou politiku TOP 09 mohou lidé třeba i padesátikorunou, a to velmi jednoduše. Stačí jim k tomu stejně jako na každodenní nákup běžná platební karta. Jako jediná z parlamentních stran umožňuje TOP 09 svým příznivcům nejsnazší způsob sponzoringu, který přesto zůstává zcela transparentní a pod veřejnou kontrolou. Brzy bude možné, aby si každý sponzor zaplatil i naprosto konkrétní projekt, třeba kus vybrané kampaně.

Loni TOP 09 poslali občané asi 38 milionů, firmy 14 milionů korun. Sponzorské příspěvky do 20 tisíc korun tvořily loni z celkového příjmu od sponzorů pouze 4,5 procenta. Z celkového počtu darů to však bylo 45 procent darů. Platby kartou tak nejen vyjdou vstříc modernímu trendu, ale zároveň podstatně zjednoduší administrativu kolem sponzoringu. Strana v současnosti zvažuje využití platebních karet také při placení členských příspěvků, které začínají na částce 100 korun. TOP 09 má v současnosti už více než 4 400 členů.

Financování prostřednictvím darů je běžné

Financování formou darů, ať už od jednotlivců, či společností je v politice naprosto běžné. To potvrzuje i místopředseda ČSSD Martin Starec, který má na starosti stranickou pokladnu. „ČSSD má v roce 2011 plánováno v příjmech celkem 40 milionů darů. To je cca 16,5 procent všech příjmů. Největším dárcem bude společnost Cíl, vlastněná ČSSD. U ostatních dárců půjde o drobné částky," řekl pro ParlamentníListy.cz Starec.

„Nám zeleným se na české politice už dlouho nelíbí jedna věc - politické strany v České republice se chovají, jako by je vlastnili jejich sponzoři, lobbisté, ekonomické skupiny. Zájmy voličů jdou stranou. Rozhodují sponzorské dary, známosti, dárečky od stavebních firem a průmyslových koncernů atd. Odmítli jsme se k této hře přidat. Má to jednu velkou výhodu: Strana zelených tak patří skutečně jen vám, voličkám a voličům. Ale má to i jedno mínus: nemáme tolik peněz. Nechceme naši republiku zahltit billboardy s nevkusnými fotografiemi a otravnými, prázdnými slogany. Máme v plánu střídmou, ale účinnou moderní kampaň, která nám pomůže seznámit voliče s našimi záměry. Chceme vás oslovit a zaujmout. I na to ale potřebujeme prostředky," říká ParlamentnímListům.cz šéf strany Ondřej Liška.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…