Musíme se uskromnit, aby mohlo být ještě hůře, píše komentátor

02.11.2011 8:28

Václav Klaus kdysi tvrdil, že když se v devadesátých letech uskromníme, bude později lépe, píše Jiří Hanák ve svém komentáři v Právu. Teď už jsme podle jeho názoru dospěli tak daleko, že posloucháme ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který říká, že se musíme uskromnit, aby později mohlo být ještě hůře.

Musíme se uskromnit, aby mohlo být ještě hůře, píše komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) občany Česka varoval, že nás čeká hubený rok, ve kterém se nejspíš budeme muset ještě více uskromnit. Právě tento Kalouskův apel velmi ostře kritizuje komentátor Jiří Hanák v dnešním Právu, když tvrdí, že ani privatizace Václava Klause, ani současné škrty Miroslava Kalouska Česku v ničem nepomohly a nepomáhají.

Šlapejte na rotopedu

Už Václav Klaus poučoval národ, že lze vybudovat kapitalismus specifickou českou cestou privatizace. Lidé, kteří měli kontakty, využili této cesty dokonale, většina populace však to štěstí neměla a nezbylo jí podle Hanáka nic jiného, než uvěřit tomu, že se teď musíme uskromnit, tvrdě pracovat, jako když se posiluje na rotopedu, a jednou bude lépe.

„A my na těch rotopedech ve fitku dále pilně šlapali, neboť jsme chtěli ujet nemrcoutským Slovákům a směšným Polákům. Celé to fitkařské pinožení stálo republiku 600 až 800 miliard korun. A ˇže jsme Slovákům či Polákům ujeli! Slovensko léta rostlo výrazně rychleji než Česko. A Polsko přestálo finanční krizi z let 2008 až 2010 na rozdíl nejen od nás bez ekonomického poklesu. Mimo jiné i proto, že úspornými škrty neškrtilo domácí spotřebu," zdůrazňuje komentátor.

Na rotopedech šlapeme dál. Hanák poukazuje na to, že tentokrát se pokoušíme ujet celé EU, která je dobrá zase jen pro ty Slováky a Poláky, ale ne pro nás. My to zvládneme Lépe. „Evropa bude ještě koukat, kam na rotopedech dojedeme," končí komentář.

Související:

Kalousek: Růst bude nižší. Ale teď předělávat rozpočet nemá smysl

Podnikatelé mají nízké daně. To je hlavní problém, říká odborářský ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …