Prezident apeluje. Armádo, braň stát před globalizací

02.11.2011 10:57

Existenci armády nelze obhájit pouze jejím nasazením v zahraničních misích, armáda má bránit celistvost státu a obhajovat jeho existenci před globalizačními a unifikačními tendencemi. Velitelům vojenských útvarů to na dnešním shromáždění v budově ministerstva obrany řekl nejvyšší velitel armády prezident Václav Klaus. Armádu podle něj nelze v době hospodářských obtíží zakonzervovat. Ozbrojené síly mají být na vysoké technologické úrovni, nesmí se v nich ale plýtvat, dodal prezident.

Prezident apeluje. Armádo, braň stát před globalizací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

"Hlavním úkolem armády je podle ústavy bránit celistvost našeho státu. Zde to začíná i končí. Není to o armádě, je to o státu. Nechceme-li rezignovat na svůj stát a nechceme-li rezignovat na jeden ze základních atributů státu, pak armádu potřebujeme," řekl ve svém projevu k velitelům Klaus.

Armáda se neobejde bez sociálních jistot

"Potřebu armády pomůžete obhájit, jen když budete společně s některými z nás obhajovat existenci našeho státu ve světě před globalizačními a v Evropě unifikačními tendencemi," dodal.

Armáda podle prezidenta není "dopravní stavbou", kterou je možné v době hospodářských obtíží zakonzervovat na později. Má smysl jen tehdy, pokud je na vysoké technologické úrovni doby. Nemůže se ale obejít bez sociálních jistot pro vojáky a nesmí se v ní zbytečně plýtvat, uvedl dále Klaus.

Velitelské shromáždění se koná každoročně. Letos je jeho cílem určit priority armády pro příští rok i to, jak je naplnit. Armádu čeká v příštím roce reorganizace velitelských struktur a další příprava kariérního řádu. Bude také pokračovat práce na zmenšení vojenských újezdů či diskuse o pokračování nadzvukových letadel v armádním letectvu.

Související:

Klaus: Armáda má především chránit vlast

Prezident Klaus: Vojáci, nezapomínejte na hrdinství svých předchůdců

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …