Lidé mají obavy z vývoje v zemi. STEM našel jen 13 procent optimistů

02.11.2011 15:12

Říjnový průzkum agentury STEM zjistil, že podle poloviny lidí v Česku se země vyvíjí nesprávným směrem. Opačný názor uvedlo jen 13 procent dotázaných a zbývající více než třetina respondentů se domnívá, že Česko „nesměřuje nikam“.

Lidé mají obavy z vývoje v zemi. STEM našel jen 13 procent optimistů

Polovina lidí se v říjnovém výzkumu agentury STEM vyjádřila, že se situace v naší zemi vyvíjí nesprávným směrem. Opačného názoru bylo 13 procent dotázaných a zbývajících 37 procent si vybralo variantu „nesměřuje nikam". Podobné je i jejich očekávání pro příštích 12 měsíců. S nadějí do nich vzhlíží 16 procent lidí, s nejistotou 37 procent a s obavami 47 procent lidí.

Pokud obě otázky zkombinujeme, ukazuje se, že ve společnosti je nejpočetnější (25 procent) skupina skeptiků (vývoj nesprávným směrem, do budoucna s obavami). Naopak lidí s jasně pozitivním pohledem na současnost i nejbližší budoucnost je pouze 7 procent. STEM prováděl průzkum na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 7. až 15. října a zúčastnilo se ho 1277 respondentů.

Optimismus na pravici, skepse na levici

Nejvýraznější rozdíly jsou mezi tábory stoupenců pravicových stran ODS a TOP 09 na straně jedné a stoupenci levicové opozice (KSČM a ČSSD) na straně druhé. Pro skupinu nerozhodnutých voličů (v současnosti velmi početnou) jsou charakteristické váhavé postoje (situace nesměřuje nikam, do budoucna pohlížejí s nejistotou). Méně výrazné jsou například rozdíly mezi skupinami populace podle věku nebo podle vzdělání.

Nejskeptičtější jsou lidé s výučním listem - to je dáno přítomností „nedostudovaných středoškoláků" mezi lidmi se základním vzděláním. V třídění podle věku ukazuje na celkovou skepsi i to, že již od věkové hranice 30 let je nejpočetnější výrazně negativní skupina, která vidí, že situace směřuje špatným směrem a očekává příštích 12 měsíců s obavami.

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


K věci:


Foto: stem.cz

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…