Tisíce lidí podepisují petici proti Lajtochovi. Ten odstoupit nehodlá

07.11.2011 10:52

Více než tisícovka občanů už dala najevo svůj nesouhlas se způsobem vládnutí koalice ČSSD a ODS v Přerově a podepsala se pod petici za odvolání přerovského primátora Jiřího Lajtocha. Ten se však svého křesla vzdát nechce. Tvrdí, že je nevinný.

Tisíce lidí podepisují petici proti Lajtochovi. Ten odstoupit nehodlá
Foto: Archiv
Popisek: Senátor ČSSD Jiří Lajtoch

   Petici za odvolání primátora Jiřího Lajtocha, který je zároveň senátorem za sociální demokracii, vyvolalo opoziční uskupení Společně pro Přerov, které tvoří Věci veřejné, Strana zelených a Nezávislá volba. Jejich snahu odvolat primátora podpořila také Strana pro otevřenou společnost a Strana práv občanů - Zemanovci.

Přes tisíc podpisů

Důvodem vzniku petice je údajně fakt, že policie Jiřího Lajtocha podezírá ze sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky a ze zneužití pravomoci veřejného činitele, a to kvůli zakázkám na přestavbu přerovského domova důchodců a zimního stadionu. Spolu s ním je policií v souvislosti s údajně předraženými zakázkami vyšetřováno ještě několik radních, zastupitelů a úředníků

Organizátorům protestu se za tři týdny podařilo nasbírat více než tisíc podpisů lidí, kteří tak vyjadřují svůj nesouhlas se setrváním Jiřího Lajtocha v křesle primátora města. Ve sbírání dalších podpisů hodlají iniciátoři petice i nadále pokračovat. „Potřebovali jsme 500 podpisů proto, abychom naplnili ustanovení zákona o obcích, kde pokud se 0,5 % voličů vysloví k nějakému problému, tak zastupitelstvo je povinno ho projednat. To znamená, že dnes už máme jistotu, že se zastupitelstvo bude muset tímto bodem zabývat," řekl ParlamentnímListům.cz předseda přerovských Věcí veřejných Jiří Kohout.

Kohout: Nedělám si iluze

Aby zastupitelstvo mohlo petici projednat, musí být petice ukončena a předložena na petičním odboru na magistrátu. Podle Kohouta k tomu ale zatím není důvod. „Pokud budou i nadále přibývat podpisy a stále se budou nacházet lidé, kteří je budou ochotni dávat, tak je hloupost sbírání podpisů ukončit," doplnil Kohout s tím, že si ale nedělá iluze, že by pan primátor na základě množství podpisů pod peticí za jeho odvolání odstoupil.

„Pokud se nám ale podaří sehnat větší množství podpisů, než získal pan primátor preferenčních hlasů, tak už to bude velké téma k přemýšlení. Můžeme pouze zprostředkovat informace voličům a je jen na nich, jak se rozhodnou při příštích volbách," dodal předseda přerovských VV.

Lajtoch: Petice je trapná

Primátor města Jiří Lajtoch trvá na své nevině a věří, že se mu podaří očistit své jméno. „Celá petice je trapná. Vznikají i komické situace, kdy mě na ulici zastavují lidé a chtějí po mně, abych podepsal petici za odvolání primátora. Vůbec přitom neví, kdo jsem. Z toho plyne, že mají pravděpodobně zkreslené informace o celé té kauze obvinění 11 radních a 2 úředníků. Trvám na tom, že jsem nevinný a odstoupit nehodlám," uvedl pro ParlamentníListy.cz přerovský primátor Jiří Lajtoch.

Na další dotaz ParlamentníchListů.cz, kolik podpisů pod peticí by bylo potřeba, aby z toho primátor vyvodil odpovědnost a odstoupil, bylo řečeno: „Byl jsem právoplatně zvolen voliči, byl jsem právoplatně zvolen i nadpoloviční většinou zastupitelstva. A když na základě petice odstoupím, tak tím deklaruji i svoji vinu a to bych nerad, protože jsem žádný zločin nespáchal a jsem nevinen," hájí se Lajtoch.

Čtěte více:
Státní zástupce: Lajtocha obviníme do dvou týdnů
Senátora ČSSD výbor nevydá. Nechá to na plénum, řekl Kubera
Senát se rozhodne, zda vydá Lajtocha k trestnímu stíhání
Protikorupční policie požádala Senát o vydání Lajtocha. Škromach pro

Foto: archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…